До 1 септември служителите на затворите остават в протестна готовност. Това заяви Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на пресконференция пред пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София. Решението е взето след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

В софийския затвор 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват малко над 800 затворници.

Ивайло Григоров - председател на синдиката на служителите в затворите, припомни, че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции "наказания" и "Охрана".

"Тогава бе поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства", каза Григоров.

Според него малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата през тази година.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.

От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия.

Ивайло Григоров каза още, че е получил обещание от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че след първи септември ще бъдат намерени възможности за увеличаване на щатовете за затворите поне с 200 бройки.

"Гарантира поне това, което казах в телефонния разговор - отпускат 200-те бройки. С дата 1 септември ще ги има заложени в двете щатни разписания, което означава, че ще могат да бъдат обявени конкурси. Нуждата от тия бройки, от миналата година сте наясно, видяхте, бягствата от общежития от открит тип, големите затвори в страната също са доста претоварени, ясно доказателство за това са нивата на извънреден труд, който полагат служителите", коментира председателят на ССЗБ Ивайло Григоров.

На 31 октомври 2019-а премиерът Борисов пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана".

Това решение беше обявено публично от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който заяви тогава, че за целта са осигурени допълнителни 7 млн. лева в бюджета на ведомството за 2020 година, след като надзирателите обявиха стачна готовност.

"Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят установяване на по-добър регламент в законодателството във връзка с осъществяване на тяхната дейност и условията на труд, каза министър Данаил Кирилов на 31 октомври 2019 г. - Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите. Смятам, че синдикатите имат основанията да имат претенции. Въпросът е тези претенции до каква степен би могло да бъдат обезпечени от държавния бюджет."