Повече от 3 месеца харманлийското село Славяново е без вода. Проблеми с водоснабдяването в района имат от години, но никога не е било толкова зле, казват местните, цитирани от bTV.

"Преди поне спираше, идваше. Сега дори и да дойде водата, няма напрежение и тя едва тече", казва Славка Байчева от селото.

Когато все пак тече, но слабо водата, жената долива в пералнята, за да я пусне.

Жителите на селото са писали до омбудсмана Диана Ковачева, последвала проверка, а отговорът - няма достатъчно вода в кладенците.

"Има проблем от много години, но с продължителното засушаване през лятото намаля дебита на река Голяма, която в момента изобщо не е голяма. Кладенците са изградени в непосредствена близост до самата река и са зависими от нея. В момента тя е суха", коментира кметът на с. Славяново Николай Балабанов.

Училището, което се намира в по-високата част на селото, е без вода от началото на учебната година.

 Пълнят се бидони, туби и шишета от кладенците и се извозват с автобуси, за да се поддържа хигиената в тоалетните и да има с какво децата да си измият ръцете.

Училището е средищно и го посещават 105 ученици от 4 села.

 От ВиК твърдят, че са направили всичко възможно, но няма как да решат проблема, след като сондажните кладенци са пресъхнали.

 Решението е в нов водоизточник и се работи в тази посока, но ще е възможно да се използва след 4-5 месеца.