Над хиляда души се събраха на протест "Долу ръцете от природата", който се провежда днес в София.

Конкретният повод е несъгласието на граждани и природозащитни организации с поправките в Закона за биоразнообразието, които предстои да се разгледат в парламента и които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа "Натура 2000".

С плакати срещу застрояването по морето бяха протестиращите

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

Снимка: БТА

Шествието се провежда на бул. "Витошка" с викове "Оставка" и "Искаме природа, не искаме бетон!". Покрай Министерски съвет митингът стигна към парламента, където движението за автомобили е спряно заради протестиращите.

"Това, което нас най-много ни притеснява, е това, че от години ставаме свидетели как Законът за биологичното разнообразие, вместо да се спазва от институциите, той бива нарушаван повсеместно.

Ние постоянно обикаляме по реките на България. Реките биват ровени, пресушавани, разоравани, а крайбрежната растителност - изсичана, а за това няма наказани. За съжаление бъдещите промени в Закона за биологичното разнообразие се опасяваме, че не предвиждат решаване на тези проблеми, а точно обратното", коментира Иван Пандъков, представител на рибарско сдружение "Балканка" пред bTV.

Демонстрации под наслов "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите" има и в редица градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и в Карадере.