Намерението на българското правителство да закупи още 8 нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено, заяви за БНР новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения. По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

По първия въпрос ген.-майор Петров припомни, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените самолети.

И подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен:

"Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават? Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български".

Предложението за купуването на 16, а не на 8 машини не е от вчера. Но в последните седмици американската компания "Локхийд Мартин" предложи вариант новите 8 самолета да дойдат с вече платените останали, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година. Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е изпратила запитване към фирмата, а по време на срещите си с българския военен министър Красимир Каракачанов тя дала заявка за "продължаване на сътрудничеството".

Но началникът на ВВС коментира, че всичко трябва да бъде обмислено добре:

"Позицията на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, невинаги дава добър резултат".