Направена e проверка на оплакванията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от храната, условията и отношението в ареста, заяви началникът на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова пред БНР.

"С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината", каза тя.

Преди три дни бившият пиар на община "Младост" Петър Кърджилов показа във Фейсбук кофичка от кисело мляко, пълна с макарони с "подобие на сирене" и обяви, че двете жени, които са в ареста от 7 месеца, ядат това.

"Храната при нас се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник и се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Тази таблица е утвърдена от Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието. Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество", заяви обаче Дойчинова.

По думите й храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице. Това означава, че показаната кофичка от кисело мляко не е дошла от ареста, категорична беше тя.

Дойчинова допълни, че условията в двата най-големи ареста у нас - ул. "Майор Векилски" и на бул. "Г.М. Димитров" в София отговарят на европейските нормативи.

"Отговарят напълно на стандарта, който е предоставен за такъв с европейски изисквания и с нормативна база, която е регламентирана. Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице. Спалните помещения, специално за арест "Векилски" са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ", подчерта Дойчинова.

Кърджилов обаче разказа, че пространството, което имат в килията Иванчева и Петрова, е широко 40 см. и дълго 3 м.

"Ако искат двете заедно да се разхождат не могат, едната трябва да лежи на леглото. Това е инквизиция в 21 в., в Европейска страна", изтъкна той.

Шефката на столичните арести допълни, че обискът и претърсванията са част от вътрешния ред в арестите, но се извършват "в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме".

"От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия", каза Дойчинова и обясни, че съществува видеоконтрол.

Спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината:

"Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват".

Иванчева и Петрова са сигнализирали проблемите, които бяха публично огласени, допълни Дойчинова.

"От началото на годината до момента съществуват 107 жалби, които са визирани само от 3 задържани лица в арест "Векилски" . Претенции по отношение на условията имат задържаните лица и единствено те. По отношение на храната, по отношение на осветеността, администрацията на ареста осъществява незабавни действия - разследва всеки един сигнал, който е подаден и предприема съответните мерки. Условията в ареста предполагат един организиран процес и предполагат изпълнение на строго определени правила", каза още тя шефката на арестите.

Планови ремонти в ареста на "Векилски" е имало в средата на юли, а на "Г. М. Димитров" такъв тече в момента. Планирани ремонти ще има и догодина.