Община Асеновград прие мерки за подпомагане на населението в условията на извънредно положение, каза кметът на общината Христо Грудев. По думите му от хората не се изисква нищо друго, освен да не се събират на групи, да стоят далеч един от друг, да не излизат, ако нямат работа навън. Апелирам и родителите да не събират децата си по детските площадки, тъй като ситуацията е наистина сериозна, призовава кметът.

По думите на Грудев предоставянето на безплатна храна по проекта "Топъл обяд" няма да затваря. Дейностите ще бъдат изпълнявани по график, както досега, като са предприети необходимите санитарно-хигиенни процедури. При нужда от съдействие и за въпроси по отношение на включване в социалната трапезария, може да позвъните на 0893 772 773. Община Асеновград има готовност да помага и на нуждаещи се възрастни и трудноподвижни хора, за които е необходимо да се пазаруват хранителни продукти и лекарства. Това ще вършат доброволци, които ще подпомага дейността на "Домашен социален патронаж". За това хората, които имат нужда от този вид подкрепа могат да позвънят на телефон 0896 893 765. Доброволците ще имат за задача да почистват, пазаруват или носят храна на нуждаещите се. С цел избягване струпването на много хора на едно място ще се увеличи часовият диапазон за предоставяне на храна и при двете социални услуги.

Работни екипи ще обхождат непрекъснато търговски обекти и обществени места, като ще следят да не се струпват групи от хора на едно място. До момента са извършени проверки на 46 обекта в града, осигурена е организация така, че да не се струпват много хора пред големите търговски вериги.

И в Асеновград са затворени читалища, библиотеки, музеи и пенсионерски клубове, частни занимални и курсове, както и общинската детска млечна кухня. Онлайн обучение се провежда всеки учебен ден, като се провеждат по график уроци за затвърждаване на знанията.

На входните врати на карантинираните граждани ще се постави обозначителна бележка. Извършва се дезинфекциране на съдовете за отпадъци, въведен е ред за обслужване на автогарата и жп гарата. Забранено е провеждането на традиционния пазар в четвъртък. Няма да се допуска извършване на дейност на търговци извън търговските клетки на закрития общински пазар.

Кметът Грудев добави, че болницата в Асеновград е в готовност да оказва първа помощ в случай на установен случай на коронавирус в града, след което пациентът ще бъде транспортиран със специален транспорт и оборудване до пловдивска инфекциозна болница. За медицинския персонал са осигурени предпазни маски, ръкавици и облекла. Към момента изследваните за коронавирус асеновградчани са двама, като пробите им са отрицателни. Карантинираните към днешна дата в Асеновград са 25 души.