Заетостта на болничните легла през последните дни е увеличена с около 1% - от 10% на 11%, а в интензивните отделения - от 4% е на 4,8%.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който присъства на откриването на учебната година в Медицинския университет.

По думите му, тези числа към момента ни дават сигурност да не променяме мерките в България.

За следващата година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделенията за психичноболни пациенти, за отделенията за специфични и неспецифични белодробни болести, за отделенията за лечение на коронавирусна инфекция. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът присъства на откриването на учебната година в Медицински университет - София.

По думите му ще бъде разпределен и допълнителен фиансов ресурс, насочен специално към общинските болници.

Продължават разговорите с министъра на финансите и търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите, които бяха на първа лини и тя ще бъде осигурена, допълни той. По думите му работещте на първа линия ще получават бонуси докато има извънредна епидемична обстановка.

Здравният министър добави, че за по-голяма оперативност през учебната година в условията на COVID-19 са създадени чат групи, които включват представители на РЗИ, РУО, областните кризисни щабове, полиция и всички ангажирани с епидемията. Целта на тези групи е да се действа възможно най-бързо при проблем с разпространението на инфекцията в училищата и детските градини.

Предстои да бъдат оповестени и праговите числа, при които ще се затварят училища и детски заведения, каза здравният министър и обеща повече информация да бъде предоставена на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък.