Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Една от легендите разказва, че че по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.

Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Снимка: Булфото

Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. Имен ден днес имат Николай, Николина, Нина, Никол, Кольо, Николета, Ненка, Ненко и др.

Снимка: БТА

Днес Бургас отбелязва и 30-годишнината от обявяването на 6 декември за празник на града. Избран е да бъде на Никулден с решение на Общинския съвет през 1992 година. И тази година ще бъде осветен и раздаден традиционният рибен курбан, за който ще бъдат приготвени 8000 порции риба. 

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които 2/3 са мъже, сочат данните на НСИ

Да е честито името на всички именници днес  -Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!