На българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който пътува за Антарктида, посрещнаха новата 2023 г. с изпълнение на химна на България на палубата от курсантите от Висшето военноморско училище във Варна, предаде БТА.

Снимка: БТА

Специални кадри на репортера на БТА Константин Карагьозов показват как военните пеят българския химн, докато знамето на страната ни се развява.

Вижте видеото ТУК>>>

В шестия ден от плаването си към Антарктида, в 14:00 часа българско време, на 1 януари, военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се намира на около 100 морски мили от пролива в Средиземно море, разделящ италианския остров Сицилия и държавата Малта.

Снимка: БТА

Оттам плавателният съд ще направи поворот (завой) на запад-северозапад, продължавайки по курса си към първата междинна спирка от рейса - испанският пристанищен град Картахена.

Очаква се "Св.св. Кирил и Методий" да акостира в Картахена в късните часове на 5 януари, добавя БТА.

Корабът е на историческо първо плаване към остров Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база се очаква да продължи около 40 дни. "Св. св. Кирил и Методий" тръгна от Варна на 27 декември.