На 88-годишна възраст си отиде известният агробиолог и политик проф. Христо Мермерски. Скръбната вест съобщи неговият син Йонко Мермерски в профила си във Facebook.

С дълъг пост в социалните мрежи той изразява дълбоката си мъка по загубата и описва вдъхновяващата биография на баща си.

"Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце - Професор Христо Минков Мермерски достигна своя край. Нека пътят на баща ми към светлото му небесно царство бъде озарен със светлина, както бе слънчева и светла днешната сутрин, когато той си тръгна от нашия свят. Ще ми липсва безмерно, но Благодаря на Господ за щедростта към баща ми и животът, който му е дал. Живот пълен с безброй предизвикателства, но с още повече триумфи и най-вече с енергия, за да бъде изживян пълно и докрай", пише Йонко Мермерски и продължава:

"Живот на дете родено изтърсак (последно) в семейство на учител в миниатюрното село Ботево с очакванията да се грижи за своите родители, когато те остареят, без перспектива за развитие. На този изтърсак обаче Господ дава сили и устрем, да ходи пеша 5 километра всеки ден на училище в съседното село Липница, за да завърши начално училище. На същия този изтърсак Господ дава устрем и сили да завърши прогимназия и гимназия в Хайредин. За да събере финансов ресурс и да следва изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие.

След военното училище траекторията продължава възходящо с успешно кандидатстване и прием в Селскостопанскиата Академия в София. След завършването си с огромен труд, устрем баща ми преминава през всички фази на развитие в академичната сфера, асистент, доцент и професор. В този период защитава кандидатска и 3 докторски дисертации.

Заради успехи, открития и научни разработки изтърсакът от село Ботево успешно специализира в Рим, Лондон, Москва и САЩ. Преподава като лектор в над 20 държави включително САЩ. Заради успехите си Христо МЕРМЕСКИ става дипломат във Вашингтон като съветник на посланника в областта на трансфера на технологии. Заради труда и успехите си баща ми става заместник-министър на Министерство на Земеделието по трансфера на технологии."

Йонко Мермерски отбелязва, че въпреки многобройните си ангажименти си, баща му винаги е намирал време за него. "Скъпи Мой Татенце, няма думи, които могат да опишат, колко безкрайно ще ми липсваш", пише още той.

Роденият на 24 юли 1934 г. проф. Мермерски беше известен със страстта си към природната и народната медицина, както и към здравословното хранене и хранителните добавки. Има общо 31 издадени книги в тези сфери, като 13 от тях са в съавторство с Йонко Мермерски, който е доктор по химия.