Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам, с който приключват едномесечните пости. Най-важната молитва на празника започва след изгрев слънце.

В 7:10 часа стотици вярващи се стекоха в двете джамии в центъра на Хасково. Чарши джамия се оказа тясна да събере десетките желаещи. Много мъже не успяха да влязат в храма и останаха отвън да се помолят на главната улица. Районният мюфтия Ерхан Реджеб призова хората да се помолят за мир в днешните времена, предаде xnews.bg.

Тридневният Рамазан байрам е един от двата големи празници в ислямския свят, заедно с Курбан Байрам, който се чества през юни. Нарича се още Шекер Байрам.

Рамазан Байрам в Хасково

Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

След сутрешната молитва, наричана още сабах намаз, мъжете се прибират вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата. Приготвят се сладки специалитети, но най-често баклава.

Рамазан Байрам в Хасково

Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните и се помиряват.

След края на сутрешната празнична молитва до Ески джамия, кафето на толерантността изпиха отец Николай и районният мюфтия Ерхан Реджеб, в компанията на областния лидер на ДПС Мехмед Атаман и двамата депутати Мюмюн Мюмюн и Сезгин Мехмед.

Кафе на толерантността на Рамазан Байрам в Хасково

Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

За първа година и депутатите почиват днес, след като вчера по предложение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ бе гласуван почивен ден по повод Рамазан Байрама.

Празникът в Турция и арабския свят

"Тази година посрещнахме Рамазан с тъга заради болката от смъртта на съгражданите ни при земетресенията на 6 февруари.Още веднъж искам да пожелая Божията милост за над 50 000 наши съграждани, които загубиха живота си при земетресенията и да изкажа съболезнования на техните близки", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание по повод големия мюсюлмански празник Рамазан байрам.

Държавният глава изрази благодарност към всички граждани,които подкрепят визията за "Века на Турция", като пожела празникът да донесе на всички благодат, щастие, надежда и светло бъдеще.

С традиционна молитва, наречена намаз, която беше отслужена в ранната утрин в близо 90-те хиляди джамии в Турция, започна свещеният мюсюлмански празник.

Няколко арабски страни също посрещат Рамазан байрам. Мюсюлманският празник отбелязват днес в Саудитска Арабия, в която се намират най-свещените места в исляма, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Катар. Днес започва да празнува и базираното в Аден правителство на Йемен, отбелязва ДПА. В Ирак пък празникът започва за сунитската общност, а шиите ще започнат да празнуват в събота. В събота започват и празненствата в Оман.

Началото и краят на месеците от ислямския календар се определят от забелязването в небето на новия месец.