Кражбата е извършена вчера между 3,30 и 4 часа сутринта, като неизвестният извършител е влязъл с взлом в едно от помещенията на втория етаж на музея, който се намира на ул. "Асенова" 2.

От експозицията липсват три експоната с историческа стойност - ятаган с кания, пищов и нож. Ценните предмети са взети, след като е била разбита витрина.

От сливенската полиция уточняват, че обектът е охраняван, като сигналът за проникване е отчетен. Защо обаче не е имало реакция не е ясно.

"За съжаление не мога да говоря, защото има образувано досъдебно производство”, заяви пред Sliveninfo директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков.

Във връзка с обира министърът на културата Вежди Рашидов ще разпореди пълна проверка в музейния комплекс, посветен на националния герой, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Ще бъде проверено състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, нейното стопанисване и най-вече - мерките за сигурност. В комисията, която ще бъде назначена със заповед на министър Вежди Рашидов, ще бъдат включени инспектори от Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" и експерти от Дирекцията "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в МК.

Къщата на рода Асенови, в която на 10 май 1840 г. се ражда легендарният войвода Хаджи Димитър, се намира в сливенския квартал "Клуцохор". Тук през 1935 г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955 г. прераства в експозиция. Възстановен е оригиналният интериор в стаята, в която е роден войводата.

На втория етаж е представена обширна експозиция за Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложени са интересни експонати на образци огнестрелно и хладно оръжие, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г.

В средата на септември беше обран и Националният музей “Христо Ботев” в Калофер, който също има монтиран СОТ. Бяха откраднати сабя, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, които са принадлежали на брата на поета - генерал Кирил Ботев. Те не са от фонда на музея, а са притежание на Боян Ботев – единствения жив наследник на Ботевата фамилия.

"Най-вероятно кражбата е поръчана от някой колекционер и то от чужбина, така че откраднатите вещи сигурно ще отпътуват занякъде.”, коментира тогава Боян Ботев.