Побоят е станал в неделя сутринта, а 18-годишният Ерджан, който е с 30% загуба на слуха, бил нападнат и пребит в стаята си. Ученикът, който е от котелското село Ябланово, разказал, че 22-годишният младеж го заплашил и с нож.

Директорът на училището Росен Милачков разпоредил вътрешна проверка, при която било установено, че биячът бил пуснат в общежитието от майка му, която била нощна смяна. По думите на Милачков охранителят дори не познавал 18-годишния Ерджан. Той обаче бил пребит след конфликт на 22-годишния гард с други младежи от Ябланово в нощното заведение.

След инцидента целия персонал от дежурната смяна е наказан с предупреждение за уволнение, а ученическото общежитие е оборудвано с допълнителни камери.

Охранителят е задържан от полицията в Търговище и е докладвано в Районната прокуратура. Уведомен е и Регионалният инспекторат по образование.
 
На 29 февруари първокурсникът Марио Данчев бе убит в стаята си в общежитие в Студентски град, в която живеел с брат си Мартин и добричлията Илко. Близнаците били употребили голямо количество алкохол и между тях, заедно с техен приятел и съгражданин от Перник, започнал бой с напълно трезвия Илко, който спял. При инцидента Марио е намушкан смъртоносно с кухненския нож.

19-годишният Илко бе обвинен в убийство
, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.