Инцидентът е станал на 15 октомври в центъра на Видин, където 94-годишната бивша преподавателка по акордеон Емилия Бузова живее сама, съобщи bTV.

Около 21 часа съседът на възрастната жена Ричи Хасанов вижда съмнителен мъж да излиза от жилището й на първия етаж. Поглежда във входа и вижда количка със струпани вещи. Веднага подава сигнал на тел. 112, а мъжът побягва.

Към сградата е изпратен полицейски патрул, който открива Емилия Бузова в безпомощно състояние, затворена в банята. 94-годишната жена е пребита жестоко, а при огледа е установено, че извършителят, който е влязъл в жилището през прозореца, е взел 30 лева.

По-късно мъжът е задържан. Той е на 42 години от Белоградчик, криминално проявен и осъждан. Рецидивистът остава за 24 часа в ареста, след което е освободен.

Внучката на пребитата жена - Милена Нейова призова силите на реда да си свършат работата.

Ако обичат да ги заловят! Това са престъпници, убийци и ако те не го направят, те стават съучастници в следващото убийство", коментира жената.

Тя отказва да пусне журналистите в жилището на баба си с думите: „Предпочитам да не ви пускам вътре в къщата...Мирише на страх, смърт и разруха".

Нейова обаче показва снимка на баба си, направена ден след побоя, когато възрастната жена е дошла в съзнание.

Каза ми, че много я боли, защото циганинът я е бил. Тя е обезобразена...нападната, пребита, душена... Има страхотни синини, от снощи има и страхотни болки...Питал я е къде са й парите", разказва Милена Нейова.

По думите й, след 19 ч. съседите на баба й, макар и живущи в центъра на града, не смеят да излизат на улицата.

На 3 ноември м.г. 82-годишният Боню и 77-годишната Мавруда Добреви от хасковското село Малко Градище бяха нападнати от трима маскирани мъже. Пенсионерите бяха бити жестоко и заплашени, че ще бъдат разфасовани с моторна резачка, за да дадат на крадците спестените си пари.

След като взели мобилния телефон, моторна резачка и 2200 лева на семейството, нападателите избягали. Възрастните хора пък бяха настанени в хасковската болница и оперирани.

След множество разпити и експертизи на откритите веществени доказателства, хасковската полиция задържа трима мъже от ромската махала на Свиленград. Това са 24-годишният Стойчо Огнянов, 44-годишният Иван Георгиев и 30-годишният Васил Атанасов. И тримата са криминално проявени и осъждани за множество кражби, грабежи и хулигански прояви.