МВР иззе оръжията на Националното дружество "Традиция". За това съобщиха от организацията, цитирана от bTV. По думите им пушките се използвали при възстановки на исторически събития.

Преди дни членове на националното дружество "Традиция" били проверени от ГДБОП и КОС. Поводът е оръжия от Руско-турската война. Проверен е и председателят на дружеството в Нова Загора Иван Стоянов. Обяснили му, че ще бъде извършена експертиза дали пушките и револверите са опасни

"Има щифт, в който се слага съвременен халосен патрон,има щифт,който да не може да бъде зареден със съвременен боен патрон, патрони за тези оръжия от началото на XIX век не се произвеждат", обяснява Иван Стоянов.

Оръжията са безопасни, обясняват от сдружението.

"Всички оръжия, които попадат в Руско-турската и Сръбско-българската война и малко след това не се считат за оръжия", казва Огнян Маринов, председател на Национално движение "Традиция".

Изземването се случва под различен предтекст на различните места.

"На едни места - отработване на сигнал, на други - експертизи", разкрива Огнян Маринов.

"Тръгват тези мероприятия под формата на проверка на КОС и завършват с претърсване и изземване на оръжие", допълва Ивайло Танчев, управител на регионален клуб "Традиция".

От пресцентъра на МВР завиха за bTV, че ще получат отговор в първия работен ден.

Преди години е имало и други подобни случаи, казват от дружеството. И добавят, че са готови за национален протест.