17-членното жури е било единодушно в избора си, съобщи главният архитект на София и председател на комисията по избор на проекта за Съвременния музеен център Петър Диков, предаде Дарик радио.
Така нареченият български Лувър ще се помещава в сградата на бившето МЕИ в столицата.

Авторът на проекта, класиран на първо място, не присъства в Министерството на културата по време на обявяване на резултатите. Председателят на комисията обясни, че не познава арх. Апостолов.
Класираните на второ и трето място са съответно проектите на арх. Багряна Тотева и на "Порш концепт" ЕООД.

Предстоят две неща: да се направи проверка дали участниците отговарят на условията за участие, след което, по изискванията на Закона за обществени поръчки, да се проведат преговори за възлагане на проекта, обясни Диков. Преговорите започват с първо класиране за пари, ако няма разбирателство с първокласирания проект за финансовата част, се преминава с преговори с втория и т.н., докато се получи решение за възлагане,  уточни той.
Надявам се проектните суми да паднат доста след търга, който ще организира МК, посочи арх. Диков. Първоначално обявената прогнозна стойност е 25-30 млн. лв. Очаква се до месец процедурата да завърши.

Най-високо оцененият проект предвижда българският Лувър да бъде разположен върху 20 220 кв. метра, от които 6600 кв. метра ще бъдат отделени за галерии. Складовете и архивите ще бъдат събрани в специално депо за съхранение на изкуството, което ще бъде разположено върху 3000 метра. Предвидени са 10% от музейния комплекс за административни офиси и технически помещения.

Съвременният музеен център трябва да е готов до 2 г. По-голямата от предвидените средствата за изграждането му се осигуряват от държавния бюджет, а 2,5 милиона лева се отпускат по ОП "Регионално Развитие", припомни Петър Диков
Главният архитект на София сподели в Министерството на културата и своята мечта.
"Бих искал в София да има и сграда като Операта в Сидни, и сграда като музея в Билбао", заяви той.