"Настинката" е сборен термин на респираторни вирусни заболявания, чиято симптоматика включва хрема, кашлица, възпалено гърло и често кихане. За разлика от инфлуенца (грипните вируси), причинителите на настинка по-рядко протичат с усложнения и обикновено преминават в рамките на седмица. Тъй като нямат специфично лечение, медикаментите, които се използват, облекчат симптоматиката или подпомагат имунната система. Дори да не се приемат такива, естествената имунна защита на пациента би трябвало да елиминира инфекцията сама, стига той да няма първичен имунен дефицит или да не е на имуносупресивна терапия.

Над 200 са риновирусите, които причиняват най-честите настинки. До тях се нареждат коксаки вируса, аденовируса, парагрипния вирус, коронавируса, респираторния интестициален вирус и мн.др. Поради особености при репликацията вътреклетъчно на тези РНК вируси, изменчивостта им е много силна и е почти невъзможно да се създаде траен имунитет към тях, което от своя страна обезмисля и търсенето на ваксинален подход.

Тъй като респираторните вируси се предават най-често от човек на човек при близък контакт на общуване, включително и ръкостискане, логично с навлизането на студения зимен сезон разпространението им да нараства. Има обаче някои популярни мерки, които могат да намалят рисковете от пренасяне на заразата и от заразяване.

1. Редовно миене на ръцете. Колкото и да ни е омръзнало покрай пандемията от COVID-19, този логичен метод остава най-надеждния след избягването на контакти с болни хора. Различни проучвания цитират по колко пъти дневно пипаме неволно устата, носа и очите си, които са портали към навлизането на вируса в нас. Разбира се, тук не е важна цифрата, която винаги може да се дебатира, а смисълът - ръцете ни са свързани с мозъка освен с волеви, но и с рефлекторни движения, целящи да облекчат определен дискомфорт - било то сърбящ нос или почесване на окото. Колко пъти пипаме устата си зависи от това колко пъти вършим движението осъзнато. Има случаи, когато подобен акт може да бъде заменен със салфетка, кърпичка, зъби и т.н.

Миенето на ръце не е мокрене. За да е измита кожата на ръката е необходимо поне 20 сек да бъде третирана със сапун под течаща топла вода. Студената вода намалява разтварянето на сапуна и разграждането на мазнината и мръсотията по кожата. Добре е да не се ползва стар сапун, който има замърсени пукнатини по него, както и да не се ползва един сапун за ръце, лице, пране и т.н. Жените с маникюр трябва по-старателно да отмиват съдържимото под ноктите, а децата и мъжете е добре да изрязват ноктите си така, че да не се набива мръсотия под тях. Ако на определени места липсват сапун и вода, дезинфекцията с познатите средства на спиртна основа е добра алтернатива.

2. Избягване пипането на лицето. Неволното докосване на части от лицето е сериозен риск за пренасянето на вирусите в организма, особено, ако се намирате в близък контакт със заразен или болен и не сте си мили ръцете преди това.

3. Тютюнопушене. Пушачите са по-склонни да настиват. Последни проучвания намират връзка между никотина и намаления антивирален отговор на имунната система. От друга страна тютюнопушенето намалява серумните нива на витамин С, който е мощен антиоксидант и силен агент в борбата с настинките. При текуща инфекция тютюнопушенето компрометира лигавиците на гърлото и носа, и обикновено влошава симптоматиката, така че по възможност е добре да се намали или спре употребата на цигари в периода на инфекция.

4. Избягване на общи прибори. Ако в семейството има заразен или болен, добре е да се използват прибори за еднократна употреба, които в последствие да бъдат директно изхвърлени. Съвсем логично не трябва да се пие от обща бутилка, да се опитва от общата храна, да се дояжда храната на болен член на семейството.

5. Проветряването и почистването на повърхностите, особено онези, които са в най-честа употреба, е от ключово значение. Телефони, таблети, клавиатури, чаши, играчки, работни плотове, поставки на холни гарнитури, дистанционни, дръжки на врати и тоалетното казанче са най-честите вещи и повърхности, които задържат микроорганизми. Вирусите могат да живеят часове, дни, а някои и години в готовност за своя приемник. Специално респираторните вируси живеят много часове, след като се отделят от заразения. Тъй като те са практически "не живи", докато не попаднат върху жива клетка, тяхното наличие е толкова трайно и устойчиво, както и праха върху повърхностите - никога не изчезва сам, ако не бъде почистен. Но за разлика от праха, за елиминацията на вирусите от повърхностите не е достатъчно само кърпа или моп. Сапун и вода, белина, дезинфектанти - това са средствата, които ще ги отстранят трайно.

6. Почистване на детските играчки. Децата са четири пъти по-склонни от възрастните да се заразяват от респираторни вируси и често най-разпространените от тях се предават чрез контакт с играчки, особено такива, които се ползват за обща игра между повече деца. Плюшените играчки са инкубатор на вируси. Не случайно в много държави те са забранени за ползване в детски градини и обществени детски центрове. Пластмасовите трябва често да се мият със сапун и вода.

7. Ползвайте кухненска хартия. Кърпите от плат могат да задържат вирусите дълго и да са потенциален разпространител на зараза. Избягвайте да бършете ръцете си с хавлиени кърпи, когато се намирате на чуждо място, дори и за да си подсушите ръцете, които сте измили, за да се предпазите от заразяване. Кухненска или тоалетна хартия ще свърши същата работа.

8. Изхвърляне на използваните носни кърпи. Изхвърляйте хартията след секнене. Много често болните с хрема трупат купчини от използваната вече хартия. Колкото и старателно да се смачкват или сгъват използваните кърпички, съприкосновението им с повърхността, върху която ги оставяте, пренася вирусите там. За по-голямо удобство или събирайте използваните салфетки в съд, който периодично почиствате и миете, или след всяка употреба изхвърляйте ненужната вече в боклука.

9. Здравословен начин на живот. Това го чуваме спрямо всяка превенция на хронични или остри заболявания. Какво обаче означава: имунната система е естествената защита на организма от патогени. За да се поддържа тя здрава са необходими няколко основни неща: свеж въздух, полезна и балансирана храна с преобладаващи зеленчуци и плодове, вода, физическа активност и достатъчно сън. Всяко от изброените има сложен биохимичен механизъм, чрез който имунната система се подпомага и поддържа. Множество вредни навици нарушават баланса й и правят организма по-податлив на инфекции - тютюнопушене, различни злоупотреби на субстанции и вещества, прекомерна консумация на бързи въглехидрати, полуфабрикатни храни, газирани напитки, застоял начин на живот, кратък сън или късно заспиване, постоянно облъчване от електронни устройства и всичко, което е прието като вредни практики.

10. Контрол върху стреса. Естествено, когато става дума за стрес, по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни. Много малък е процента от стресови ситуации, които сами си предизвикваме. В голямата част стресът е индуциран отвън и ние сме само потърпевши - напрежение в работния ден, тревожност, засилен трафик, проблеми от различен характер. Когато сме под стрес, организмът ни освобождава хормон, наречен кортизол, който има противовъзпалителни свойства. Хроничният стрес обаче кара надбъбречните жлези да произвеждат прекомерно количество от хормона, който създава резистентност в имунната система към него и това намалява съпротивителните сили на организма срещу патогени. Честото практикуване на релаксиращи и медитативни практики имат свойството да балансират нервната система и да намаляват нивата на кортизол, които се изливат по време на стрес. След остър стрес много често имунната система се "срива" и се усещаме "настинали". Ако се усещате безпричинно сковани в областта на врата и раменете, имате леко до умерено главоболие и се изморявате бързо, без да имате подлежащи сърдечносъдови проблеми, вероятно става дума за хроничен стрес, който се повлиява отлично от физическа активност, активна почивка и медитативни техники.