"МЕЛБА смесва различните дисциплини на дизайна, с чувство за хумор и с лекота" - това казват Бояна Гяурова и Адриана Андреева от Студио Комплект, които за поредна година организират фестивала Мелба 2022. Фестивалът се открива на 3 ноември 2022 с изложбата "Местна красота. Преглед на българския дизайн".

Темата на подкаста реферира към една от дискусиите в него, организирана от Know-How Show-How. "Може ли да е малко по-разчупено" е обичайна фраза от клиентите, които не знаят какво да коментират по дадено предложение от дизайнер, художник, архитект, въобще професионалист, на когото се поръчва задача.

"Другата обичайна фраза е "Може ли да е малко по-така" - казва дизайнерът Филип Бояджиев, които организира дискусията, която цели да обсъди етиката на взаимоотношения между клиенти и професионалисти. Образователната инициатива цели да поощри комуникацията по въпроси свързани с дизайна и средата около нас.

Подобряването на нивото на дизайна, който е на всяко едно ниво в живота ни е и голямата цел на фестивала МЕЛБА.

Подкаста обсъжда и това, че дизайнът се определя от начина на живот на определено място, но и тъкмо обратното - дизайнът определя начина на живот.

Чуйте аудиото!

Още посоки в разговора:

Каква е връзката между гайдите и дизайна?

Защо швейцарски компании се ориентират към Балканите за дизайн?

Какви проблеми може да решава дизайна?

Защо глобалните проблеми възраждат местните занаяти?

Какво дизайнът може да предложи по време на война?

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic