За трета поредна година мотористи, обединени в инициативата "Помощ на две колела", ще раздават топла храна всяка събота от 12:00 ч. до 8 април до трамвайната спирка "Вишнева" в столичния кв. "Лозенец".

Началото на инициативата е на 7 януари, съобщава БНР.

Организатор е обединението от почитателите на моторите "Синовете на вдовицата", което е с благотворителна цел, разказа пред Радио София Даниел Капсъзов. "Извършваме благотворителност, докато си караме моторите. От Ивановден до Лазаровден всяка събота ще раздаваме около 200 обяда, или общо около 3330. Инициативата е насочена към хората, които са изпаднали в беда или в нужда - пенсионери или съкратени от работа, хора които са градили тази държава, които са ни възпитавали.

Не го правим само за просяци или клошари. Сред тях има инженери, писатели, художници, спортисти - обикновено между 60 и 70 години, които трудно свързват двата края. Те не заслужават да мизерстват. Благодарни са за срещите, за вниманието. Само заедно сме силни и можем да си решим проблемите.", каза сърцитият рокер.

В "Синовете на вдовицата" членуват десетки мотористи. Обикновено те си разпределят работата по организацията и изпълнението на задачите, както в случая с тази благотворителна кампания.

Закупили са малък ресторант, за да имат правото да приготвят храните, които ще бъдат раздавани.

Капсъзов разказа и за помощта, която братята мотористи са оказвали в най-трудните месеци на коронавирусната пандемия, разкарвайки медикаменти и хиляди пакети храни в селища из цялата страна, в домове с възрастни хора и деца.

Освен това организацията разполага и с мобилен медицински кабинет, с който 17 лекари обикалят страната за извършване на прегледи селища, където хората не могат да си го позволят.

През миналата година членове на мотоорганизацията са извършили доставки на хранителни продукти, медикаменти и помагала до училища с бесарабски българи и болници в Украйна.