Първото издание на фестивала за графити и улично изкуство "МОСТЪ" започна днес в София под моста "Чавдар". 

Той се осъществява с подкрепата на Фондация "София - европейска столица на спорта" и е част от програмата на Столичната община за предоставяне на възможност графити артистите да имат пространства, където да изразяват своя талант.

Мостът "Чавдар" се превръща в първото място за легални графити в София, което се обособява от общината, каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Това е свободно пространство, където графити артистите могат да се изявяват. Поставено е осветление, антипаркинг колчета, контейнери за отпадъци. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Около 17 артисти от цяла България рисуват днес и утре от 12 до 20 ч. под моста "Чавдар". Ще има работилница за малки и големи от 17 до 19 ч., а утре през целия ден ще има състезание за най-хубава рисунка на животни.

През април СОС прие промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община. Паралелно с това се въведоха мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София, припомни Георгиев.

Другата свободна локация за рисуване от графити артистите е на бул. "Ботевградско шосе" и ул. "Боян Магесник" при гара Подуяне. През юли беше представен първият стенопис на двама бразилски художници - Робезио Маркс и Тереза Декинта, вдъхновени и от българския фолклор, които изрисуваха фасада на жилищна сграда на ул. "Ген. Гурко" 68. Те са у нас по покана на бразилското посолство и българските им колеги от Фондация "Вижънъри", припомня БТА. 

Има и програма на Столичната община, по която гражданите могат да кандидатстват за боядисване на партерен етаж на блокове и кооперации при нерегламентирани драсканици. Живущите сами избират цвета на боята, като освежаването е напълно безплатно.

Снимка: БТА

Снимка: БТА