"Защо да не държим снега извън външните граници на град Москва?", запитал Лужков, цитиран от вестниците "Известия" и "Газета", предаде БГНЕС.
"За провинцията това означава повече влажност и по-добра реколта, а за нас - по-малко сняг", допълнил той.
При отбелязването на големи руски празници кметството на Москва има практика да използва самолети с химически вещества, които разпръскват облаците, и Лужков предлага да се предприемат същите мерки, за да се предотвратят валежите през зимата. Според него по този начин кметството ще спести големи суми, защото почистването на града от сняг струва три пъти повече от елиминирането му още преди да е навалял.
В околностите на Москва обаче, проектът не се приема с особен ентусиазъм, защото хората там се страхуват, че това ще предизвика повече валежи.
Зимата в Москва обикновено трае от октомври до март, макар че през последните години се наблюдава необичайно меко време за сезона, което някои обясняват с глобалното затопляне. Неочакван снеговалеж през октомври 2007 г. обаче изненада властите и причини 3200 катастрофи за два дни.
Безснежна зима в Москва може и да звучи революционно, но кметът Лужков е известен с това, че постига своето още откакто бе избран на поста през 1992 г., коментират руските издания.