Няма как да не ви се е случвало да се събудите посред лято със запушен нос или вечер по тялото ви да преминават студени тръпки и да зъзнете, но не от прегряване на плажа. Първата мисъл, която ви минава, не е ли Ама как така, нали е лято? Човекът е така устроен, че ниския процент вероятност за всяка неблагоприятна ситуация го свежда до 0 и живее в превенция и повишено внимание спрямо онази, която е с по-високия процент. Тоест, ако в близост до вас има кошер е по-вероятно да се оглеждате трескаво за пчели, отколкото да се напръскате против кърлежи. По същия начин през лятото обръщаме внимание на защитата от слънцето, хигиената на хранене (особено на обществени места) и безопасно шофиране на климатик и т.н., и сме истински изненадани, ако междувременно се окажем с настинка. Не за друго, а защото в обществото битува мита, че вирусите на горните дихателни пътища са сезонни и се проявяват предимно в есенно-зимния период. А това не е съвсем така.

Вирусите на настинката са причинени в близо половината от случаите от риновируси. Освен тях целогодишно присъстват коронавируси, реовируси, аденовируси, парагрипни вируси и човешки респираторен синцитиален вирус. Причините да не ги срещаме често в летния сезон са две - повишения ни общ имунитет и по-честото ни пребиваване в отворени пространства.

Кое намалява защитните сили на организма?

Преходът от лято в зима обикновено не е така плавен, както ни се иска. Както и в момента сме свидетели, есента връхлетя буквално за дни и много хора нямат никаква идея как да се облекат. По това как са облечени често може да се разбере и кога са излезли от дома си. Разликата в температурите може да стигне и 20 градуса, което е стрес за организма.

Режимът ни през лятото не е същия като през есента и зимата, когато трябва да ни буди часовник час по-рано, за да приготвим децата си за училище. Много изследвания са провеждане за влиянието на променения режим само с един час, при това в периода на адаптация, когато се смени часовото време. Няколко държави дори се отказаха да местят часовника, защото това води до нарушаване на циркадния ритъм, който е вътрешния метаболитен часовник на организма. В повечето случаи промените, които правим след настъпване на първия учебен час, са в рамките на повече от час. Насилственото събуждане с аларма сутрин прекъсва естествения цикъл на съня и се приема за стресогенен фактор, без дори да отчитаме факта, че времето на заспиване също е изместено през лятото.

Остава и битовият аспект на стартирането на учебната година, която за много хора е повече източник на финансови притеснения и главоболия, свързани с всички форми на приготовления, ангажименти по записване, вадене на документи и логистика.

 

Затворени пространства

Събирането на много хора в затворено пространство за дълго време е изпитание за имунната система. Когато защитните сили на организма не са компрометирани, срещата с вирусите на настинката почти никога не водят до разболяване. Това, което се случва обаче, е постоянната война, която се води на територията на лигавиците на дихателната система - входната врата към организма - между клетките на имунната система и тези патогени.

Тъй като постоянно сме заобиколени от вируси, не винаги е необходимо заразяването да стане от симптоматично болен човек. Ние сме в постоянен контакт с тези патогени чрез повърхностите, по които се отлагат и чрез асимптомното им предаване от здрави индивиди. Когато почувстваме моментно неразположение от дългото излагане на условия на околната среда, които са намалили защитата ни, въпрос на време е към нас трайно да се закрепи първия вирус, който срещнем по пътя си.

Със започване на учебната година, нашите деца са изложени точно на тези рискове - ранно ставане, стрес от учебния процес, телесна термо адаптация според избора на облекло, климатичното разнообразие и температурната училищна среда. И часове в близък контакт в затворени помещения.

Как става разболяването?

Респираторните вируси се предават по въздушно-капков и фекално-орален път от други хора или от повърхности, доставени в последствие върху лигавиците на носа, устата, конюнктивата на окото или слъзния му канал. Пътят на вируса най-често е през носа и от там, чрез носоглътката, се предава в устната кухина.

Споменатите лигавици съдържат по повърхността си рецептори, които се залавят за шипчетата на вирусните частици и по този начин ги вкарват вътре в клетките, където започва репликацията на вирусите и последващата симптоматика, причинена от увредата на клетките и активирането на имунната защита.

Процесът на транспорт до клетката и нейното колонизиране се нарича инкубационен период. Това е времето, в което все още нещо може да се направи, за да се предотврати разболяването или поне да се намали тежестта на симптомите.

Механизми на очистване

В инкубационния период се случват няколко неща: пасивно очистване на патогените и активация на имунните механизми. С напредването на медицината и множеството изследвания и клинични проучвания, вече можем да добавим и превантивна защита.

Още с първия контакт на патогена върху лигавицата, се задействат специфични клетки на имунната система, които се опитват да възпрепятстват навлизането на патогена вътреклетъчно.

Сухият изкуствено затоплен въздух е най-сериозният компромат на лигавиците на носа и устата. Когато се наруши физиологичната им влажност, те стават по-податливи на инфекции.

Малките косъмчета в носа, ушната кал, сълзите и слюнката имат свойството механично да премахват, задържат или отмиват патогените. Твърдите или втечнени носни отлагания не винаги се асоциират със заболяване, а с процес на елиминиране на микроорганизмите. Кихането с последващата кратковременна рядка секреция е рефлекторен механизъм за бързо очистване от алергени или други частици, които дразнят повърхностния слой на лигавиците. Такова е и кашлянето. Слюнката спомага за отвеждането на патогените в стомашно-чревния тракт, където обикновено се елиминират от високата киселинност на средата.

Не винаги обаче организмът ни може да се справи сам. Не винаги и ние можем адекватно да му помогнем. Но, ако не опитаме, няма как да разберем.

Морска сол като физиологичен разтвор

Най-логичния начин за ефективна елиминация на патогени, е те да бъдат отмити преди да се закрепят за клетката. На пазара има вече множество продукти с тая цел, но дали всички са подходящи?

Системата за назална промивка с разтвор от морска сол е съпътствала народната медицина още преди времето на научните доказателства. Морската сол съдържа близо 80 полезни за организма ни елементи, стига тя да е изолирана качествено. Виталността на клетките зависи от техния електролитен обмен, а електролитите са минерални йони, които се съдържат в огромно количество в морската сол (натрий, калий, калций, магнезий, бромид, хлорид, желязо, мед и цинк...) Доставката им до клетката от една страна я снабдява с необходимите вещества, за да може да работи оптимално. Но взета изолирано, самата морска сол може и да навреди. Прекомерната й употреба може да изсуши лигавиците, да наруши електролитния баланс на клетката и както често се казва - нищо прекалено не е добро.

За да е оптимално полезна една морска сол за профилактични нужди, тя трябва да има качествата на физиологичен разтвор, в противен случай честата й употреба може да навреди повече, отколкото да помогне. Физиологичният разтвор е течност, която имитира вътрешната среда на организма. За тази цел той трябва да е:

1. Изотоничен, тоест да позволява свободното преминаване на молекулите на разтвора през мембраната на клетката, независимо от концентрацията на течността. Процесът се нарича осмоза.)

2. Да има същото Ph като това на лигавицата, в противен случай се нарушава киселинната мантия на клетъчната повърхност, която е естествена защита срещу патогени. Това е една от причината много назални разтвори с агресивни срещу запушвания и оточност активни съставки да водят по-късно до атрофия на лигавиците.

3. да има телесна температура

4. да съдържа същото количество и съотношение на йони, както в организма. Това условие е практически неприложимо, защото отделните клетки имат различен обмен и нужда от специфични йони. Но снабдяването на необходимото количество, каквото има в морската сол, доближава до желания ефект.

Снимка: iStock by Getty

Серията продукти на TONIMER Lab за профилактика на назалните пътища са съобразени точно с тези характеристики на физиологичния разтвор. Внимателно дозирана концентрация на процента морска сол под формата на стерилен изотоничен спрей, който подобрява очистващата функция на носния епител, предпазва с часове лигавицата от изсушаване и може да се ползва ежедневно без притеснение, че може да наруши някоя от естествените защити на организма.

Отмиването на лигавиците чрез впръскване на течност под налягане има по-скоро механично действие срещу патогените и осигурява по-лесното преминаване на течността през носоглътката. Тази процедура е хигиенна и не трябва да се бърка с терапиите. TONIMER имат също и хипертонична серия, която е обогатена с активен срещу микроорганизмите състав и е предназначена за лечение. Тя не е подходяща за профилактика!

Нещо, което почти никога не се сещат да посъветват в аптеката: След като впръскате в Легнало положение, това, което се стече в гърлото ви, по възможност го изплюйте. Вирусите на настинката може и да се унищожават от стомашната киселина, но в носовете ни има и други вируси, които точно там виреят най-добре, както и множество бактерии и други патогени. А и кой пие водата, с която се мие?!

 

Материалът се публикува с одобрението и съдействието на Medical Point