След получените сигнали за проблем с електронната система за кандидатстване след седми клас беше направена проверка на функционалностите и беше установено, че има несъответствие при работата с различните интернет браузъри. Проблемът е отстранен и електронни заявления могат да се подават през всички браузъри, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Подадените сигнали ще бъдат проверявани, за да се осигури нормален процес на подаване на документите за кандидатстване в гимназиите до 26 юни. При необходимост от допълнителна информация родителите и учениците може да се обърнат за консултация и съдействие в регионалните управления по образованието, посочват от МОН.

От днес започна кандидатстването за прием след седми клас в страната, като за втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии могат да се подават и онлайн. Електронната система - https://priem.mon.bg, е отворена от днес, като отново от днес в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието /РУО/, се приемат и документи на седмокласници на хартиен носител. Родителите, които изберат електронното заявление, няма да могат да подават на хартиен носител и обратното.

Миналата година една трета от родителите са се възползвали от електронното подаване на документи. Тези, които изберат хартиения вариант трябва да донесат в училищата служебната бележка с оценките, Свидетелство за завършено основно образование и медицинска бележка за професионалните гимназии.

Документите за кандидатстване в гимназиите след седми клас в страната ще се приемат до 26 юни, включително. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второто класиране, ще е между 4 и 6 юли.

Тази година седмокласниците в столицата са около 10 000. Толкова са и местата за тях в гимназиите. В най-предпочитаните осем гимназии обаче ще влязат около 1200 ученици.

Трябва да се внимава при попълването на желаните паралелки в заявлението.

"Да проследят скалата на успеваемостта и да могат наистина да направят информиран избор, който да съобразява две неща - на първо място желанието на ученика, на второ - бала, който той има", съветва началникът на РУО - София Ваня Кастрева, цитирана от БНТ.

За втора поредна година максималният бал е не 36, а 500 точки. Балът се образува най-често от удвоените оценки по български и математика от изпита плюс превърнатите в точки балообразуващи оценки, определени от приемащото училище.