Млада жена се обърна към медиите и хората със зов за помощ в опит да спаси съпруга си. 42-годишният архитект Иво Димитров от Варна се бори с коварно заболяване, за лечението на което в болница LIV Hospital в Истанбул, Турция, са нужни средства, с които родителите на 4-годишно детенце не разполагат.

Ето какво написа неговата половинка Мартина Караколева:

"Здравейте, добри хора, съпруга съм на Иво Димитров на 42 години от град Варна. Имаме едно прекрасно четиригодишно момченце и живота ни доскоро беше изпълнен с много щастие и любов. Иво работеше като архитект в Район "Младост" - Община Варна, директор на дирекция "Устройство на територията", но тежката диагноза Лимфом на централната нервна система /поставена в България/, не му позволи да работи и живее пълноценно.

Първите симптоми започнаха през месец септември 2022 г. с висока температура 39,5 С и гнойна ангина с CRP 59.5. След това започнаха да се появяват плаващи черни точки в лявото, а после и в дясното око. След преглед при офтамолог беше установено наличие на приципитати и реактивни клетки и поставиха Diprofos инжекциионо -двукратнно в лявото око и витрита утихна.

През месец декември запона да получава пробясъци /като при отлепване на стъкловидното тяло/ и в двете очи, но след консултация със същия офтамолог ни бе обяснено, че това е нормална реакция.

През месец февруари беше установено от офтамолог централна скотома в дясното око заедно с постоянна фотопсия и беше назначена терапия с Diprofos, но без резултат.

Назначиха кръвни изследвания за отхвърляне на седем диагнози: Саркоидоза, Синдром на множество изчезващи бели точки, Остра задна мутифукална епителопатия, Туберколоза, Сифилис, Цитомегаловирус и Първичен лимфом на ЦНС. Всички диагнози с изключение на ЦНС бяха отхвърлени. Кръвните изследвания показаха голямо количество антитела Ebstain-Barr virus, EBV EBV IgG /20.15 Index/ HLA-b27, без наличие на други вируси и автоимунни /АНА тест/.

Отидохме в Германия за извършване на диагностична витректомия и патология. Преди това му направиха там курс на лечение с Преднизолон 80 мг за две седмици. Резултатите от витректомията показаха само реактивни гранулоцити и моноцити, без наличие на атипични клетки, неспецифична възпалителна реакция, съответстваща на увеит.

Същевременно симптомите се увеличаваха прогресивно и съпругът ми получи пълна загуба на зрението в дясното око. Възпълителните клетки в лявото око се увеличиха,появи се изтръпване и слабост на ръцете и краката, болка в горната част на гърба и тремор на десния крак, затруднено котролиране на функциите на пикочния мехур и червата, липса на апетит, отпадналост и липса на енергия, трудно и почти невъзможно заспиване за повече от час, шум в ушите и рязко сваляне на килограми /15 килограма/.

След направени образни изследвания / ЯМР на глава на 05.04.2023 г. и на гръбначен стълб на 11.05.2023 г. в България/ не се установиха милопатия или нео-процеси. След преглед на 18.05.2023 г. при офтамолог в България беше поставена предполагаема диагноза Лимфом на Централната нервна система.

След което се насочихме за потвръждаване/ отхвръляне на диагнозата в Лив хоспитал, град Истанбул, Турция, бяха извършени редица изследвания в болницата, като пълни кръвни изследвания, ЯМР и др. и се установи масивна лезия с краниокаудална дължина 11 мм, с лобулирани контури и интензивно усливане на контраста подобно на твърдо вещество.

Консилиума от различини специалисти като офтамолог, неврохирург, мозъчен хирург, хематолог, невролог, радиолог и др., реши, че следва да се пристъпи към операция/резекция при интраоперативно невромониторизиране и оценка на CSF c LP. След което незабавно ще се пристъпи към химиотерапия и лъчетерапия, тъй като заболяването е прогресивно.

Средствата, които са ни необходими първоначално са 100 000 лева, с които ние не разполагаме. Вече се убедихме, че светът е пълен с прекрасни хора, с топли и добри сърца, които правят невъзможните неща възможни.

Обръщаме се към вас за помощ, защото ако се случват чудеса, то те са резултат от добротата в сърцата на хората.

Ние вярваме, че с Ваша помощ ще изживеем чудото на Иво! Благодарим Ви предварително! Бъдете здрави!", завършва апела си младата варненка.

Снимка: Личен архив

Цялата история може да прочетете в платформата: https://pavelandreev.bg/campaign/da-pomognem-na-ivo-v-borbata-s-raka

Може да се дарява и директно на сметката:

Получател: Иво Събчев Димитров

Банка ДСК IBAN: BG77STSA93000010413012

BIC: STSABGSF

Основание: Дарение за лечение