39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като му беше присаден костен материал от трупен донор, съобщават от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Иновативната операция е извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на лечебното заведение, като методът по естествен начин подпомага на зарастването на увредения крак на пациента.

На 1.10.2022 г. младият мъж претърпява катастрофа като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница, където му поставят метални импланти.

През февруари 2023 г. се установява несрастване с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса. При нея травматолозите на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен дефект в областта на счупването и той е запълнен с биологично стъкло. Самото счупване се стабилизира отново с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

"Научих за проф. Кинов от мой приятел, също моторист, когото професорът е изправил на крака след тежко падане. Радвам се, че му се доверих", разказва младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, но отсега прави планове за следващия. "Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора", признава той.

Снимка: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

И е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при неуспешно протезиране в друга болница, добавят от лечебното заведение.

"Костно-ставните заболявания понякога са придружени от тежки дефекти на костта, които, за да функционира правилно ставата, се налага да бъдат възстановени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния метод на лечение, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме", обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. д-р Пламен Кинов.

Снимка: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Той пояснява, че биологичният подход винаги е за предпочитане при този тип пациенти.

"В рамките на живота на един млад човек никога не се знае какво може да изникне и ако се налага друга операция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка операция, възможните усложнения са много големи. Ако настъпи усложнение, това допълнително ще влоши шансовете за успешно лечение. А една тежка инфекция, като сепсис например, може дори да коства живота на пациента. Не е оправдан този риск", категоричен е професорът.

Рехабилитацията на пациента започна още в ИСУЛ с изкачване на стъпала с помощта на опитен физиотерапевт. Предстои дългото му възстановяване, което ще продължи в родния му град Стара Загора.