Все още няма официално потвърждение дали духовници от Русия ще присъстват на опелото на партиарх Неофит. Българската православна църква е изпратила уведомление до Руската църква за кончината на Негово Светейшество. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред NOVA.

"Ние сме изпратили писма до всички. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на Негово Светейшество засяга вселенското православие. Официалните представители - руски и румънски духовници у нас, ще бъдат на опелото. Към момента нямаме потвърждение дали някой друг митрополит ще дойде", уточни той.

Пред bTV той коментира още: "Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа - руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо".

И допълни: "В момента още сме в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската църква, на Сръбската църква".

В събота сутринта ще бъде отслужено официално опело за патриарх Неофит, след което, с литийно шествие, тленните му останки ще бъдат преместени в митрополитската църква "Света Неделя", където Негово Светейшество ще бъде погребан.