"Мислите ли, че сега мафията ще спи и няма да се опита пак да прави акции да работи и да се опитва да внася отпадъци. Ние трябва да сложим край на всичкото това". Това заяви по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод акцията на прокуратурата, при която бе задържан заместникът му Красимир Живков. 

Притесненията ни бяха, че след като се бяха укротили около 2 месеца, около коронавируса, може някой да се опита, та дори само да саботира с 1-2 камиона, да направи някаква демонстрация, за да излезе, че нашите усилия са били напразни, отбеляза Емил Димитров. Той призна, че темата е обсъждана с премиера и с главния прокурор.

"И коментарите бяха, че трябва всички площадки, които вече сме установили, да дадем предписания, да изкарат боклуците от тях, отпадъци се казват. Също така да контролираме какво отива в циментовите заводи, за да не се окаже, че нещо влиза от чужбина примерно и отива там неправомерно."

Министърът призова депутатите от ресорната парламентарна комисия да ускорят приемането на промените в закона, с които ще е възможно по бърза процедура да се закриват нерегламентираните площадки за съхранение на отпадъци в страната.

Екоминистърът заяви, че се оказва пълно съдействие на прокуратурата във ведомството му. "Казал съм на компютърния специалист там, IT-то, да окажат пълно съдействие на прокуратурата, също така и на всички останали служители."

От изявление на прокуратурата се разбра, че днес са били извършени над 40 претърсвания в цялата страна. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министър Живков е издавал нотификации за внос на отпадъци, главно от Италия".

Разследването е за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - сред които и опасни. При акцията на спецпрокуратурата за 24 часа са задържани и бизнесмените братя Бобокови. В схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен.