Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде нова заповед, с която коригира предходната си от 17 май по отношение на работата на "зелените коридори" за ваксинация срещу коронавирусна инфекция, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Новият текст на заповедта гласи:

"От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица."

Това означава, че не се забранява имунизацията от понеделник до четвъртък и на другите групи желаещи, както беше първоначално съобщено, и се дава възможност свободната ваксинация срещу COVID-19 да продължи.

Снимка: Dir.bg

Промяната предизвика реакцията на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. В профила си във Фейсбук той написа: 

"Здравният министър се вслуша в призива ми и отмени заповедта си за ограничаване на зелените коридори за ваксинация 24 часа, след като я подписа. 

В редакцията на документа има една нова дума - " приоритетно". Това обаче изменя изцяло смисъла на текста.

Така свободното ваксиниране ще продължи!".