Язовир "Студена" е стигнал до мъртвия си обем. Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Само местното ВиК дружество не може да овладее проблема. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV.

"Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика в язовир "Студена", а реално се оказа, че обемът е 2,6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем", посочи Караниколов.

За да няма измерване на водните количества "на око" държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

"Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата. Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване. Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни - именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем", каза още Караниколов.

Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

"Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК", поясни още министърът.

В същото време един от директорите на завод "Стомана" - Константин Стаменов, коментира пред Нова тв кризата с водата в Перник.

"Всичко тръгна от доклад на "Софийска вода. Той е направен на 9 декември. Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Ние не сме запознати с изложеното в доклада. Намерихме го 10 дни по-късно. В доклада има 4-5 изречения, които касаят "Стомана". След като ги прочетете, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано", каза Стаменов.

Кадър: Нова тв

"В доклада пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на "Стомана", но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в "Стомана". Целият отток от язовир "Студена" е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в "Стомана", в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар "Могиличен", който се намира в "Стомана", което също не е вярно", категоричен е Стаменов.

"Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в "Стомана". Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода със заповед на министъра на околната среда, която идва от язовир "Студена", е спряна", обясни той.

Припомняме, че се очаква днес да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.