Търговците плахо заредиха малки количества, опасявайки се, че по-високите цени на колбасите с  логото "Стара планина" ще стреснат купувачите. Страховете им  обаче се оказали напразни, пише "Стандарт".
"Всичко изкупиха, дори аз не успях да отнеса у дома да опитаме", коментира продавачка в пернишки магазин.

Килограмът кренвирши се появи по витрините със солена цена от 9,90 лева килото. 11 лева пък е килограм наденица. 9,90 лв. е килограмът и на салам "Камчия". Той се предлага в опаковка от 300 грама, струваща 2,90 лв.

Общото за месните продукти, направени по новите стандарти под името "Стара планина", е, че в тях е забранено влагането на соя, картофено нишесте и фибри, консерванти и оцветители. От Националната ветеринарномедицинска служба са категорични, че стандартите са по-добри от действалите до 1999 г., където се е допускало влагане от 2.5% до 5% соя (която в глобален мащаб е генномодифицирана). Само за каймата са разработени три отделни стандарта. Първият е за кайма от 100% свинско месо, другият - за 100% телешко, и третият е за смес от 40% свинско и 60% телешко, отбелязва в. "Сега".

През юли и август влязоха в сила БДС за киселото мляко, както и  за сиренето. За разлика от тях стандартът за месните продукти не е БДС, а ведомствен стандарт на НВМС.
Хлебарите също предвиждат повдигане на качеството на хляба и също чертаят стандарти, които ще повишат цената му. Преди обаче да влезе БДС за хляба, цената му тръгна нагоре.