Жителите на 20-те селища получават информация за мечешкия нрав, както и съвети за безопасно поведение при среща с мечка в гората. По време на събранията природозащитниците оборват най-често срещаните заблуди относно проблема с мечките, посочва БТА. Най-тиражирана сред местното население заблуда е, че "добрите" мечки са вегетарианки, а когато вкусят веднъж месо стават стръвници, обясняват от РИОСВ.

Експертите оборват и друг разпространен мит в планинския район - че най-агресивните екземпляри в Родопите са именно заселените карпатски мечки. Не отговаря на истината, че след нападения на пчелини и стада, мечките преминават към човешко месо, допълват лектори от сдружение "Балкани".

Преди дни близо до родопското село Оряховец мечка нападна и рани тежко 64-годишна жена. Преди два месеца мъж от село Кутела беше убит от мечка. Затова там също се проведе среща, организирана от Министерството на околната среда за мечи нападения, пише вестник "Труд".

На хората бяха раздадени листовки с указания какво да правят при среща с мечки. Един от съветите е: “Ако ви събори, легнете по корем или на кълбо, покрийте врата си с ръце и не мърдайте, докато животното не се оттегли! Липсата на реакция и движение кара мечката да смята, че заплахата е отминала. В случай че ви подгони, опитайте се да се покачите на някое дърво и изчакайте да загуби интерес и да си отиде.”

Еколозите увериха местните, че в най-скоро време ще бъдат раздадени спрейове, които били много ефикасни, използвали се в Канада и след пръскане парализирали мечките. За защита щели да бъдат доставени и електропастири.