Мъж по халат и с шампоан влезе във ВиК-Болярово, съобщиха БНТ, Нова телевизия и bTV. Стоян Илиев се оплаква, че шести ден няма вода в дома си. 

От този проблем страда не само той, но и останалите жители на странджанското село Стефан Караджово. Там живеят възрастни хора с хронични заболявания, както и чужденци, закупили имоти у нас.

"Протестираме, защото от 6 денонощия нямаме вода. Преди малко ни уведомиха, че водоподаването ще бъде възстановено. Дойдох при приятел да се изкъпя, защото от 6 дена вече не съм се къпал. Трагедия - някакви изгорели помпи с оправдания от лятото, постоянни проблеми с вдоподаването в селото имаме", коментира нетрадиционният протестиращ срещу битовите неволи. 

Запитан успял ли е да се изкъпе в сградата на ВиК, Стоян Илиев отвръща: "Ами, нямат баня да ме обслужат хората, малко са неподготвени. Има подписка в селото, за да се оправят тези неща, трябва да се възстанови водоподаването, защото не се издържа. Проблемът е от много време, постоянен е, няма решение", каза пред БНТ мъжът, нахлул във ВиК по халат.

Заради безводието детската градина в селото работи до обед. Хората се снабдяват с вода от чешма с минерален извор.

А директорът на водното дружество Атанас Дженков им обясни, че проблемът е заради 30-годишна амортизирана помпа. "Ще има проблеми с тази помпа докато не вземем нова, това е истината", обяви началникът на ВиК-Болярово.

От местното ВиК увериха, че до утре сутринта водата ще потече в чешмите. Хората обаче искат радикално решение на проблема с безводието и са започнали подписка за смяна на шефа на ВиК Болярово.

"От известно време се подменя водопровода в голяма част от селото. Разбирате, получават се аномалии - от гледна точка на това, че водата спира, пуща се и от всички тези операции помпата, която захранва селото, не издържа. Държа да отбележа, че от страна на Вик-то имаме поръчана помпа, която ще дойде на 20 септември. Направихме всичко възможно да възстановим помпата на 30 години, за да може до 20 декември да има по-малко аномалии. До утре ще бъде подадена вода в селото", каза Атанас Дженков.

В Стефан Караджово живеят 400 души, които събират подписи за колективна жалба срещу ВиК, защото всяка година остават без вода за дълги периоди.

Крак в своеобразното изразяване на недоволство от институциите повлече жителят на силистренското село Калипетрово Явор Павлов, останал без ток заради снежните бури в страната. На 27 ноември той влезе в клона на местното Енерго, където по думите му единствено има електричество, включи домашната си грил-скара и си опече сандвич пред слисаните погледи на охраната. 

Мъжът се оплака, че над 24 часа в дома му няма ток, а от дружеството дори не вдигали телефона за сигнали за аварии.

След като Павлов закуси толпа храна и пийна компот, дойде повиканата от служителите на Енергото полиция, която провери документите му.