Протест на граждани, които се обявяват в подкрепа на арестуваната за корупция бивша кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева, се състоя в късния следобед пред Министерски съвет. 

Организацията на акцията стана чрез социалните мрежи и фейсбук страницата на Иванчева. Участващите в протеста са на мнение, че Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са арестувани по измислено обвинение.

Бившият ПР на община "Младост" Петър Кърджилов направи изявление

Снимка: Иван Григоров

 

Според бившия ПР на районната администрация Петър Кърджилов арестът на кметицата е организиран от престъпна група, на която тя явно е пречела.

Протестиращите настояват правосъдният министър Цецка Цачева да организира специална среща, на която публично да се обсъдят всички т. нар. доказателства, както и всички факти, известни досега. А те водят именно до извода, че това е престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп, каза още бившият пиар на "Младост" Петър Кърджилов.

Според него дори прокуратурата е нямала разрешение от съдия за маркирането на парите от подкупа, които бяха открити в автомобила ѝ.

Участниците в акцията пред МС

Снимка: Иван Григоров

Майката на Десислава Иванчева - Любка носеше плакат с надпис "Дъщеря ми е невинна! Тя е жертва на строителната мафия".

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април пред Спортната палата след разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, за когото по-късно стана ясно, че е Александър Ваклин. Двете прекараха часове на пътното платно пред палата, а това предизвика остри реакции. По информация на разследващите в колата на Иванчева са били открити 70 000 евро, които са част от по-голяма сума.

В началото на месеца бившата кметица в болницата с белезници на ръцете и краката, оковаването й предизвика лавина от възмущение. След този случай директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Васил Миладинов обяви, че правилата за конвоиране на арестанти ще бъдат променени.