В "Майчин дом" беше открита роботозирана система за хирургия "Да Винчи", от която ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Тази придобивка е достояние на всички български граждани. Стойността на апаратурата е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от "Майчин дом". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в университетска акушеро-гинекологична болница след представянето на роботизираната хирургична система за безкръвни операции "Да Винчи".

Да Винчи разполага с роботизирани ръце

Снимка: БТА

Ананиев окачестви днешния ден като празник, защото не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която "Майчин дом" вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.

От думите на министъра стана ясно още, че медицинските дейности, извършвани със системата Да Винчи се финансират и със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Снимка: БТА

В официалното си изказване здравният министър подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството, доказателство за което са и действията на Министерството на здравеопазването. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване.

"Непрекъснато се стремим да поощряваме работата и да подобряваме условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения. Изключително важни за всички нас са както доволните пациенти, така и достойно оценения труд на медицинските специалисти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми усилия", беше категоричен здравният министър.

Каквато и техника да има, ако няма обучени специалисти, няма да се случи нищо, каза председателят на Народното събрание Цвета Кораянчева и допълни, че в България трябва да има хора със сърце. Тя обеща, че в нейно лице лекарите ще имат лобист и когато има нужда ще помогне да се промени каквото е необходимо за благото на българите.

На откриването присъства и патриарх Неофит

Снимка: БТА

Новата апаратура и обновеното фоайе на "Майчин дом" бяха открити в присъствието на патриарх Неофит, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, столичния кмет Йорданка Фандъкова, омбудсмана Мая Манолова, представители на съсловните организации, директори на болници, лекари и др.

Патриарх Неофит и д-р Костов

Снимка: БТА