Това съобщи в интервю за БТА Евгения Костадинова - директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието, младежта и науката.

Изпитът по български език и литература е на 17 май. На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.
Най-предпочитаният предмет и през тази учебна година е географията и икономиката, като броят на желаещите е с повече от 8 000 по-малко в сравнение с предишната година - или тази година е по-малко от 25 000.

За явяване на втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници, а за явяване на трети - 772, каза експертът. За новата учебна година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо изпит, съобщи Костадинова.

Четири висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета не приемат оценки от държавен зрелостен изпит, поради спецификата на обучението си и имат свои изпити. Има и едно висше училище - Висшето училище по застраховане, което приема зрелостен изпит от професионалната подготовка.

През тази учебна година на матурата по български и литература 41-ви въпрос ще се изтегли от 30 възможни теми, като зрелостниците отново ще имат възможност да създадат аргументативен текст под формата на есе или на интерпретативно съчинение върху откъс от изучавана литературна творба. Същевременно генерирането на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане", заяви Евгения Костадинова.

Тя обясни, че през тази година учебно-изпитните програми нито за държавните зрелостни изпити, нито за изпитите по български и литература и по математика за общинските, и за държавните училища след завършен след седми клас не са променяни. Това означава, че за учениците няма да има нови моменти в изпитните материали.

Костадинова каза, че не се предвижда промяна във формата на външното оценяване за четвърти клас, с изключение на теста по български език, в който една от задачите ще бъде със свободен отговор, вместо с избираем.

Миналата година гръмна скандал за матурата по български език и литература, след като стана ясно, че е изтекла информация. Намеси се и полицията. Двама души от образователното министерство бяха уволнени за скандала.