Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков, цитиран от БТА.

В 8,10 часа зрелостникът влязъл в класната стая с шапка, слушалки и тъмни очила. Когато го помолили да ги свали и да си предаде телефона си, той отказал. На място пристигнали помощник-директорът на училището и охраната. Докато преговаряли да ги свали, забелязали, че младежът има пистолет.

Веднага е повикана полиция. Оказало се, че пистолетът е газов. След като младежът го предал и свалил шапката, очилата и слушалките, бил допуснат да се яви на матурата по български език и литература.

Писал е и по двата модула, обясни Жоро Тошков. След това е отведен от служителите на полицията.

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че е установено, че пистолетът е на брата на младежа. Двамата са дали обяснения. Случаят се проверява, съобщи районният прокурор Петко Тухчиев.

Младежът не е ученик на езиковата гимназия, разпределен е там да положи държавния зрелостен изпит, обясни директорът Милена Иванова. Инцидентът е докладван и на Министерството на образованието и науката.

Жоро Тошков добави, че други инциденти на държавния зрелостен изпит на абитуриентите и на националното външно оценяване на седмокласниците няма.