Това обяви по БНР Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Политика в общото образование" в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Първата част от изпита е от 40 въпроса и носи най-много 70 точки. Втората част е създаване на текст, свързан с художествена творба, и носи максимално 30 точки.
На изпит се явиха 4133 кандидати от предварително заявилите желание за участие 5534 зрелостници. На него се явяват тези зрелостници, които са изкарали оценка слаб "две" на сесията на матурите през май тази година, или не са се явявали тогава на нея. Зрелостниците, които не издържат двете задължителни матури, не могат да получат дипломите си за завършено средно образование.
До 15 септември ще бъдат обявени резултатите от днешната матура. Вторият задължителен зрелостен изпит ще се проведе на 1 септември.
Няма промяна в реда и в условията на организацията на държавните зрелостни изпити през септември, съобщиха от МОМН. За гарантиране на секретността на матурите, тестовете за тях са на компактдискове, като ще се отварят само с пароли във всяко училище, както на сесията през май.