Към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания в Марсилия 48-годишен българин. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

"По информация на Посолството ни в Париж, в Марсилия е бил задържан български гражданин във връзка с издадена в България Европейска заповед за арест. Самоличността на задържания е установена и е известна на българските компетентни органи. Наложена му е мярка задържане под стража. По информация на дипломатическата ни мисия във Френската република към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания", съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г. с Европейска заповед за арест заради опит за убийство през 2010 г. и влязла в сила 6-годишна присъда за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българинът е задържан вчера на железопътната гара "Сен Шарл" в Марсилия с електрически материали, които може да се използват за изработване на взривно устройство, съобщи по-рано Франс прес, като цитира прокурор Ксавие Тарабьо.

"Намерената у българина електрическа и електронна техника "сама по себе си не е опасна", но "е можела да се използва за изработване на взривно устройство", добави прокурорът.

Първоначално заподозреният заявил, че е чеченец и говорел на руски. Той е арестуван за "съдружие със злосторници с цел подготовка на престъпление".

След ареста на българина кметът на Марсилия Жан-Клод Годен каза, че е осуетен атентат, но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към парижката прокуратура. 

Френската полиция се опитва да изясни какви намерения е имал мъжът. "Странното му поведение" направило впечатление на пътничка, която подала сигнал на военните, патрулиращи на гарата. След ареста гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата.