Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи и връчи дипломата на отличника на випуск 2023 - Живко Дафов - магистър от специалност "Информационни технологии".

"Надграждайте опит и се учете от всяка ситуация, мислете критично и творчески и имайте приключенски дух, като останете отворени към новото и света. Вие сте нашето ново поколение иноватори, които ще владеят технологиите така, че да творят добро", каза в приветственото си слово на Мария Габриел, цитирана в съобщение на ВУТП..

Мария Габриел откри 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи

Снимка: Висше училище по телекомуникации и пощи

"ВУТП дава опит и умения за цял живот - работа в екип, постоянство и сила. Той е и възможност младите да развиват творческото си мислене и визия за бъдещето - за конкретни решения на трудностите и предизвикателствата на съвременния свят", подчерта вицепремиерът, цитирана в прессъобщение и на МВнР.

"На добър час скъпи първокурсници, попътен вятър скъпи абсолвенти и успешна реализация в професията и нека да ни честита новата учебна година", заяви при откриването на учебната година на висшето училище по телекомуникациr и пощи ректорът му проф. Миглена Темелкова.

"По данни на рейтинговата система на висшите училища ние единствени от инженерните университети в страната сме с ръст в приема на студенти през последните 3 години, компютърните ни специалности са най-търсени от студентите в чужбина, а според данни за осигурителния принос на нашите завършили възпитаници ние сме в челната петица сред университетите в България", добави тя.

Мария Габриел откри 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи

Снимка: МВнР

С приветствия за началото на учебната година и при връчването на дипломи на абсолвенти в церемонията се включиха Александър Йоловски - министър на електронното управление, Григорий Григоров - заместник-министър на транспорта и съобщенията, Сергей Станишев и Петър Витанов - членове на Европейския парламент, Иван Димитров - председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Костадин Костадинов - председател на ПГ на ПП "Възраждане", Красимир Вълчев - председател на Комисията по образование и наука в 49-то НС, Кристина Петкова - народен представител в 49-то НС от ПГ на "Продължаваме Промяната-Демократична България", проф. д-р Владя Борисова - председател на Патентно ведомство на Република България, проф. д-р Аце Миленковски - ректор на университет "Скопие".

Стаж в Европейския парламент подари на първокурсниците, приети с най-висок бал евродепутатът Петър Витанов - доктор хонорис кауза на Висшето училище по телекомуникации и пощи. В словото си евродепутатът Сергей Станишев поиска реформа в Националната агенция по оценяване и акредитация, за да "работи дигитално, а не аналогово".

Костадин Костадинов - лидер на ПП "Възраждане" се обърна към студентите и абсолвентите с думите: "Бъдете сигурни, че знаете всичко и бъдете сигурни, че имате да научите още много повече от това, което знаете."

Откриване на 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи

Снимка: Висше училище по телекомуникации и пощи

Бившият министър на образованието и народен представител от ПП "ГЕРБ" Красимир Вълчев поздрави ръководството за иновативното управление и за това че е доказало, че всяко висше училище има своето място в картата на висшето образование в страната. На абсолвентите и студентите Красимир Вълчев пожела да затвърждават с реализацията си на пазара на труда името на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Народният представител от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" Кристина Петкова отправи послание за успех, смелост и дързост към ръководството, преподавателите, студентите и абсолвентите на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Откриване на 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи

Снимка: Висше училище по телекомуникации и пощи

Министърът на електронното управление Александър Йоловски връчи дипломите на бакалаврите от специалност "Мобилни комуникации и интернет" подчерта, че Висшето училище по телекомуникации и пощи има прекрасни преподаватели и връзки с бизнеса, което го прави конкурентно и търсено на образователния пазар.

Евродепутатът Сергей Станишев

Снимка: Висше училище по телекомуникации и пощи

Григори Григоров - заместник-министър на транспорта и съобщенията, подчерта важността на телекомуникациите и пощите в съвременния свят и подчерта, че "ученето е като плуването срещу течението на реката, тъй като в момента в който спрем с него - тръгваме назад".

Дипломи и студентски книжки, както и много подаръци връчиха над 50 бизнес партньори на Висшето училище по телекомуникации и пощи, сред които и най-големите глобални телекомуникационни и ИТ компании.

Вижте още снимки от церемонията >>