"Приемането на България и по суша в Шенген остава водеща тема" - това каза пред журналисти вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, която участва във форума "ЕС се среща с Балканите" в "София Тех Парк".

Снимки от форума ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Нека всички работим заедно България да бъде в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", призова Габриел, като подчерта, че приемането на страната ни по въздух и вода е хубава стъпка.

Попитана за оценки на чуждестранните ни партньори за политическата ситуация в страната, тя отбеляза, че те не биха си позволили да дават оценка на този етап. "Случващото се в България се следи с интерес, защото вярвам, че всички много ясно трябва да останат ангажирани с тази тема", посочи Мария Габриел.

"Не бих могла да давам оценка, защото не съм част от този кабинет", отговори Габриел на въпрос за проектосъстава на служебно правителство. Тя заяви, че за нея е важно външният министър да може да осигури последователност.

Относно бъдещи преговори с "Продължаваме промяната - Демократична България", Мария Габриел отбеляза, че е важно да се запази добрият тон и да не се прекрачват граници, от които ще стане невъзможен разговорът. "Вярвам в добрия разум, в отговорността на всеки", каза още тя, цитирана от БТА. 

Снимка: БТА

Габриел говори пред журналисти на форума "ЕС се среща с Балканите", за който пристигна и еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство в Европейския съюз Оливер Вархей. 

Идеята на форума е подобряване на диалога между Европейския съюз и Балканите, както засилване на икономическия растеж в региона. Организатори са Европейският либерален форум, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Атлантическият клуб в България. Конференцията събра в София лидери от Европейския съюз, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения сектор и младежи, за да обсъдят следващите стъпки за засилване на регионалното сътрудничество, интеграцията на региона и разширяването на Съюза.

Снимка: БТА

Форумът започна в 9:30 часа в "София Тех Парк" и бе открит от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк, президента на Атлантическия клуб на България д-р Соломон Паси и изпълнителния директор на Европейския либерален форум Алва Фин.

"Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заплахите за мира и сигурността", заяви пред участниците във форума Мария Габриел. По думите ѝ повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени. Интеграцията в ЕС, в европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на стоки, хора, услуги и капитали е единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите, коментира Габриел. Сложната геополитическа ситуация поставя пред всички нас множество предизвикателства. Тя подлага на риск европейската и световната сигурност, каза още вицепремиерът.

Снимка: БТА

ЕС увеличи своята многостранна политическа и финансова подкрепа в процеса на разширяване, посочи Габриел. За да можем да запазим доверието в процеса на разширяване е важно да продължим да говорим и да се придържаме към принципа на напредък според собствените заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката за разширяване, обясни тя.

Много е важно да не губим от поглед необходимостта да продължи активната работа за противодействие на антиевропейската дезинформация и пропаганда, заяви вицепремиерът. Габриел отбеляза подкрепата на България за Украйна, Молдова и Грузия. Вицепремиерът посочи, че през последните девет месеца е имало конструктивен диалог между България и Република Северна Македония. Постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион, каза тя.

Според нея ЕС е по-динамичен и по-диалогичен към своите партньори. Проект на първата външнополитическа стратегия на България ще бъде представена по-късно днес, припомни Габриел. България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция в ЕС, заяви Мария Габриел.

Снимка: БТА

По-късно днес еврокомисар Вархей ще има среща и с президента Румен Радев на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Преди година при друга тяхна среща Радев и Вархей коментираха евентуалното членство на Северна Македония в ЕС. Българският президент тогава каза, че само чрез спазване правата на човека, Скопие може да постигне напредък в евроинтеграцията си.