Важен е маржът между покупна и продажна цена на горивата. Това заяви пред bTV бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки.

"Колкото е цинично Каракачанов и другите патриоти да говорят за пенсиите, така е цинично Златев да говори за цените на горивата", заяви Марешки.

"За да има изсветляване на сектора, за да се опрости бележката за цената на горивата няма нужда да се пише акциз и ДДС. Важен е маржът - доставна цена и продажна цена. Когато купувам, имам доставна цена", каза Марешки.

Председателят на "Воля" коментира предложението на Владислав Горанов в касовата бележка да са отразени на отделен ред акцизът, ДДС, както и цената на горивото без акциз и ДДС.

Марешки обясни, че може да има цена на бензин и по 1,80 лв. и даде пример, че има лоу кост авиокомпании. По същия начин може да има и лоу кост бензиностанции.

"Опитвам се да работя около 1 стотинка печалба, но моят марж е 7 стотинки. Разходите са 5-6 стотинки, имам 1 стотинка печалба", обясни Марешки, който е собственик и на няколко бензиностанции.

"Тази разлика да е сложена на касовата бележка. Те могат да завишават разходите до безкрайност, няма как да обясняват, че това е много сложно да се напише на касовата бележка. Основно заради международните цени на петрола паднаха цените на горивата, добави още Марешки. - В предложението на Горанов нямаше ред: "разходи за издръжка" и ред "печалба". Това е измама. В разходи за издръжка могат да вкарат всичко, това е голямата измама. Опитват се да вкарат това нещо, което е цинизъм. Нас ни интересува само разликата между доставна и продажна цена. Преди години, ако са грабвали по 70 стотинки на литър, представете си какви са били разходите за издръжка."

Вчера председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев отбеляза, че чистата печалба или загуба на бензиностанциите, които не са в сивия сектор, е под половин стотинка на литър.

"Държавата трябва да се намесва, но не с уговорки, а с реални действия. Всеки ще се ориентира с какъв марж го товарят, изтъкна днес Марешки. Според него, ако трябва държавата да направи четири склада, това ще осветли бизнеса.

Относно коментара, че българите могат да купуват бензин и от околните страни, Марешки каза, че това е блокирано заради господстващо положение. "На мен ми е трудно да внасям, представете си за по-дребните търговци. Народът се съмнява, че има картел и аз съм на страната на народа. Не съм излязъл на протест, защото смятам, че бунтовете трябва да са по време на избори", допълни той и изтъкна, че е нужно държавата да има свои складове за съхранение на горива.

"На тях им е изгодно да излиза тази бележка, но на нас потребителите - не", допълни Марешки.

Кога ще се усети поевтиняването

Обикновено цените на горивата "закъсняват" с няколко дни спрямо цените на суровия петрол - и когато цената се увеличава, и когато намалява. За Нова изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев даде пример, че при цена на дизела от 2,34 лв/л, себестойността на горивото е 2,29 лева, а печалбата на производителите е 0,04 лв./л. Той обаче обясни, че при големи обороти производители и търговци могат да си осигурят добра печалба. Производителите казват, че при сегашните нива на акцизите и ДДС, търговци, които продават гориво на цена от 1,80 лв./л, би трябвало да работят на загуба, освен ако не са в сивия сектор.

Марешки за ВМРО и управлението

Запитан за рокадите в управлението, той бе категоричен, че конструкцията няма да се срути, ако "... и другият циник Каракачанов, който е човек на ДПС, си подаде оставката. Той им е най-удобен".

Партийният лидер обясни и защо той не участва в управлението като разви тезата, че тези, които са там, имат зависимости или продават българско гражданство (арестуваният председател на ДАБЧ е човек на Обединените патриоти - б.р.).

Марешки не подмина и факта, че заместникът на Красимир Каракачанов в партията и евродепутат Ангел Джамбазки бе оставил зареден пистолет в багажа си на път към Брюксел и благодарение на бдителността на нашите граничари законният му пистолет престоя на аерогарата няколко дни.

"Тези неща, тези факти ги правят зависими и това е причината те да са там. Искам да се пречупи картелът и да има безплатни лекарства за всеки българин", каза Марешки и изтъкна, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е сниман с лидера на ДПС Ахмед Доган.

Попитат за свалянето на имунитета му, Марешки каза, че всички, с които имал сделки, не са били заплашвани. "Тези, с които нямаме, твърдят, че са изнудвани", каза Марешки по повод делата срещу него и членове на неговата партия.

"Официално бюджетът е сравнително добър. Против концесията на летище София сме, против разходите на самолети", каза лидерът на "Воля", визирайки парите за ремонт на наличните ни военни самолети.