Повод за поисканата среща е присъдата срещу българската гражданка Спаска Митрова, произнесена от съда в македонския град Гевгели, според която тя е отведена в затвора в Идризово. 
Изтъкнато бе, че съдебно решение, при което майка на невръстно дете е отведена в затвор заради битов спор с бившия й съпруг, а детето, лишено от майчина грижа, е настанено в социален дом, не се вмества в нашите представи за хуманно отношение и спазване на европейски критерии в подобни случаи, се казва още в съобщението. По информация в медиите жената още кърмела детето си, когато то било отделено от нея.
МВнР на България настоява за спешна намеса от страна на македонското за изясняване на случая и предприемане на необходимите действия, за да бъде българската гражданка освободена от затвора. Начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури ни дават основание да смятаме, че мотивите на съда не са само от юридически характер. Налице са твърдения на семейството на потърпевшата, че те имат връзка с публично изразеното българско самосъзнание на Спаска Митрова.
Констатирали сме и други факти, които пораждат съмнения, че български граждани, както и македонски граждани с българско самосъзнание, се подлагат на административен, полицейски и друг натиск само заради самосъзнанието си. България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи, като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Македония, посочват от Външно министертво. 
Дивна Тричковска е заявила, че не е запозната със случая, но изразила мнение, че решението на съда едва ли има връзка с българското гражданство на Спаска Митрова. Тя поела ангажимент незабавно да уведоми македонското МВнР и да информира българската страна за предприетите действия.
Случаят с арестуваната и вкарана в македонски затвор Спаска Митрова продължава да е без положителна развръзка за младата жена.Това съобщиха от ВМРО, чиито представители са посетили вчера дома на българката в Гевгелия, Македония и са разговаряли с родителите й.
Със случая се е заел лично министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина.