От днес лятото си отива за няколко дни. През деня ще е топло с температури до 30-32 градуса. В рамките на денонощието над страната от запад на изток преминава хладен въздух, който вече даде заявка за повече облачност и превалявания. През целия ден има условия за слаби валежи в Северозападна България.

След обяд са възможни и по-интензивни в централната част на страната. Има опасност и от градушки. По линията Троян-Карлово в Стара планина прогнозните количества са около и над 15 литра на квадратен метър, съобщи Нова телевизия.

По Черноморието тази хладна вълна днес няма да се усети. Ще е слънчево и горещо през целия ден. Облачността през деня ще е разкъсана и ще се уплътни чак вечерта. Температурите - 28-30 градуса. Морето ще е спокойно през целия ден и утре до обяд с височина на вълната до половин метър максимум.

В планините след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. По-голяма вероятност за валежи има в планинските масиви на западна и централна Стара планина. Максимална температура на височина 1200 метра - около 21 градуса, в по-високите части - около 14 градуса.

Следващите няколко дни ще са динамични с краткотрайни превалявания в следобедните часове почти в цялата страна. Сутрините ще са с температури около 16 градуса, а през деня - до 27. В четвъртък и петък вероятността за валежи ще става по-малка. Почивните дни обаче няма да са като миналата седмица, а с краткотрайни превалявания.

Заради валежите тези дни има опасност от поройни наводнения. Във вторник след обяд рискът е за реките Стара, Крива и Костенецка. А в сряда поройни наводнения са възможни по поречията на реките Банска и Харманлийска от водосбора на Марица, и Пиринска Бистрица.

Ако ще пътувате днес, бъдете внимателни в планинските райони на Централна България, където валежите след обяд ще са по-значителни. Отново след обяд ще е мокро и хлъзгаво по цялата автомагистрала "Тракия" и западния участък на "Хемус". Интензивни валежи са възможни и в Родопите в района на Смолян.

На този ден най-студено е било в София (4,1 градуса) през 1975 година, а най-топло - в Плевен (35,4 градуса) през 1923 година.