Пред депутатите от вътрешната комисия Лазаров потвърди информацията, че двама служители на МВР, които са снимали къщата на Петко Петков, са издали замисляната операция и баретите са попаднали в засада.

Лазаров разказа, че след като на 7 март кооперацията е била заснета, за да се подготви по-добре акцията, без да имат разпореждане от свой началник, на 13 март (операцията се проведе на 14 март - б.р.) двама цивилни служители от търновската полицейска дирекция отишли отново да снимат.

"Петков ги забелязва и се скрива. После същите осъществяват на улицата пред къщата контакт с полицейски патрул - там са си живели така - винаги е имало патрул между къщата и училището, за да не стреля Петков по децата. Един от цивилните дава камерата на униформен. Той влиза вътре, звъни на вратата и в това време снима - трудно обясними действия. Признавам - акцията е провалена", каза още главният секретар.

Той бе категоричен, че действията на двамата са абсолютно своеволни и подчерта, че не са докладвали на началниците си, че Петков ги е видял. Не го съобщили и на СОБТ, където изпратили записи.

Лазаров добави, че единият полицай преди време се е самопрострелял, като не било ясно дали и тогава не е извършвал някакви своеволни действия. По настояване на Кирил Добрев от БСП главният секретар потвърди, че става дума за Павел Ангелов. 
По думите на Добрев той е бивш бодигард на Бойко Борисов.

Запитан дали не е възможно тези необясними действия да са саботаж, Лазаров отговори, че не може да каже такова нещо, но е видно, че става дума за самоинициатива.

Той допълни, че, раздразнен, че полицаите го снимат, същия ден Петков казал на чистачката на училището, че утре взема пушката и ще избие децата.
След това се подготвил и чакал баретите тежко въоръжен.

С майка му дежурили през два часа и им устроили засада.

Главният секретар каза, че няма други ранени, освен тримата, които са в болница. Над 30 барети са участвали в акцията.

Лазаров изреди и какво е открито в дома на стрелеца - противогаз, шлифер с метални защити в предната част, на прозорците от стаите - радиаторна ламарина, прегради от стоманени пръчки, а входната врата - подсилена с пружина от легло, застопорена с дървени талпи.

Освен това - множество храни, дрехи, питейни запаси, лекарства, протеини и аминокиселини, L-карнитин, анаболи, стероиди, фенери, восъчни свещи, лампи и други предмети за оцеляване в екстремни ситуации.

Пред депутатите зам.-вътрешният министър Васил Маринов уточни как Петков се е сдобил с оръжия. Той бил ловец, но нито веднъж не е ходил на лов. Така обаче получил разрешително още през 2006 г., което е удължено до 2012 г., и си купил ловни автомати.

Маринов увери, че не само, че ще има оставки, но ще има уволнени в ОДП-Велико Търново заради провала на операцията.

Вчера главният прокурор изиска пълен списък на хората с разрешителни за оръжие и да се провери кой в МВР е виновен да не бъде отнето оръжието на Петков.


Анкета: Да има ли оставки заради "Лясковец" и на кого?