Ловчанският митрополит Гавриил, който е и ръководител на Културно-просветния отдел на Светия Синод на Българската православна църква, връчи на ръководството на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" дарение в размер на 18 200 лв., съобщиха от лечебното заведение.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

С него Българската православна църква ще подпомогне Трето УНГ отделение по детска отоларингология, което се нуждае от спешен ремонт за подобряване на условията и оптимизиране броя на болничните стаи, в които пребивават и се лекуват деца от цялата страна.

Снимка: ИСУЛ

Събраните средства са от благотворителната кампания на Свeтия Синод "Деца помагат на деца", в която деца и ученици - участници в синодалните конкурси "Възкресение Христово" и "Петдесетница - съшествието на Светия Животворящ Дух" дариха свои творби. Наред с тях ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков" и XS Artists Music School в столицата допринесоха със свои музикални изпълнения за откриването и популяризирането на благотворителната църковна инициатива. В каузата се включи и известният джаз певец Васил Петров.

Снимка: ИСУЛ

"Благодаря от сърце за безценната и навременна помощ и за добрия пример, който давате на всички миряни", обърна се към Негово Преосвещенство изпълнителният директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" Любомир Пенев.

"Всяка година провеждаме подобна кампания, но за първи път успяваме да съберем толкова много пари по време на нея", обясни дядо Гавриил.

Снимка: ИСУЛ

На тържествената церемония присъстваха още зам.-председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. д-р Йорданка Узунова, зам.-директорът по медицинската дейност д-р Петър Герзилов, началникът на Клниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Спирдон Тодоров, началникът на Детското УНГ отделение доц. д-р Цоло Цолов, както и много от служителите на болницата.

След връчването на дарението Негово Високопреосвещенство отслужи и тържествен Водосвет по повод празника на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", който болницата ще отбележи за 87-ми пореден път утре.

Снимка: ИСУЛ

УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" се обръща с апел за съпричастност към фирми, които имат възможност да подпомогнат ремонта на Детското УНГ отделение. Всяка година над 600 деца (60 от тях с проблеми със слуха, които имат нужда от поставянето на слухов имплант) преминават през грижите на лекарите в клиниката, на които често се налага да връщат пациенти поради недостатъчен капацитет. Проблемът се изостря особено много в началото на зимата и по време на грипните епидемии, тъй като това е единственото специализирано детско УНГ отделение в цяла Югозападна България. С цел да посрещне повишените потребности, ръководството на болницата е осигурило допълнителни помещения, в които да бъдат настанявани малките пациенти. Те обаче се нуждаят от спешен ремонт, за да отговорят на нуждите на децата и на техните родители. От освежаване се нуждаят и останалите помещения в Детското УНГ отделение, които не са ремонтирани от над 10 години.

Всеки, който има желание да се включи в инициативата, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIG КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи "Спешен ремонт на Детското УНГ отделение".