Пет ниви с канабис с обща площ около 100 декара унищожават полицаите днес. Това съобщи на брифинг в една от нивите с конопени насаждения в село Струмяни началникът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Действията се извършват по линия на специализираната полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества, която провеждат в граничните зони служители на "Гранична полиция". Нивите се намират в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево. Всички те са на трудно достъпни места, затворени са отвсякъде и "ако не проявим усърдност в търсенето им, няма да ги открием изобщо", каза още главен комисар Златанов, цитиран от БТА. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Той допълни, че за голяма част от тези ниви се провеждат оперативно-издирвателни мероприятия и задържат лицата, които полагат грижи за конопените растения с активно вещество.

Снимка: Пресцентър МВР

От началото на месеца има 14 образувани досъдебни производства и осем задържани лица. Спрямо тях има повдигнати шест обвинения от страна на прокуратурата, добави главен комисар Златанов и подчерта доброто сътрудничество с прокуратурата по тази тема.

Снимка: Пресцентър МВР

"Противодействието на МВР по линия на производство, разпространение и употреба на наркотични вещества е един от приоритетите, както за министерството, поставен от министъра на вътрешните работи, така и за правителството, поставен от премиера. В момента, малко преди откриване на учебната година, МВР акцентира върху усилията все по-малко наркотични вещества да стигат до децата", изтъкна гл. комисар Златанов.

Снимка: БТА

Само в пограничния район с Република Северна Македония от началото на година са унищожени около един тон конопени растения в прясно състояние - т. нар. зелена маса, каза още главен комисар Златанов. За последния месец на територията на цялата страна са унищожени около 870 кг.

Снимка: БТА

Някой от нивите са само с конопени растения, в други тези растения са скрити измежду други насаждения, разрешени за отглеждане, като царевица. Там, където можем да провеждаме оперативно-издирвателна операция и да задържим извършители и да се повдигнат обвинения, го правим. Където не, в определен момент пристъпваме в унищожаване на тези насаждения преди да стигнат до пазара, каза още началникът на Главна дирекция "Гранична полиция".

Снимка: БТА

Използваме много методи, информация от местни жители, други оперативни източници, най-вече инициативността на оперативно-издирвателните служби на "Гранична полиция", каза още той. По думте му количествата са "доста сериозни, но това, което ще бъде предотвратено през септември е добър резултат на министерството". 

Операцията е постоянна и занапред Златанов очаква също добри резултати. 

Снимка: Пресцентър МВР