Общопрактикуващите лекари в София излизат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в 12 часа.

Причината за недоволството им са влошените условия на работа през последните месеци, а решението е взето още в края на януари и за сега засяга само столицата.

В декларация, внесена в Министерството на здравеопазването, са посочени основните искания на столичните лични лекари. Те настояват занамаляване на административните дейности и задължения, които имат негативен ефект при обслужването на пациентите, всички освободени от потребителска такса да заплащат пълния размер,  заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса (т.е. пациентите да плащат вместо 2 лева и 90 стотинки - 5 лева и 10 стотинки), както и отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари.

Протестът е организиран пред НДК по време на провеждането на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС.

Акцентът на тази среща ще бъде поставен върху предлагането на здравословна храна за децата. Това е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор здравеопазване.