Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на НЗОК постигнаха съгласие да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.

Това становище изразиха пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на БЛС и Момчил Мавров, председател на Надзорния съвет на НЗОК след края на започналите днес преговори между ръководствата на двете институции за нов Национален рамков договор 2023-2025 г.

Тази възможност ще влезе в сила след приемането на бюджета на НЗОК, тъй като за нея ще се необходими допълнителни средства, каза Мавров.

Постигнахме принципно съгласие за контрола, извършван от страна на НЗОК, ще позволим гъвкавост на лечебните заведения, за да могат до 10 процента от леглата в една клиника да се "прехвърлят" в идентична клиника, ще намерим и решение за хабилитираните лица, които са ръководители на катедри, така че да могат да работят в лечебните заведения, каза д-р Маджаров.

Към момента нищо не сме приели, уточни Мавров и посочи, че се обсъжда облекчаване на лекарите по отношение на санкциите, като предстои да се доуточни кое нарушение ще се възприеме като първи случай. Преди заседанието д-р Маджаров каза, че предложението на БЛС е при първо открито нарушение от един тип да има едно наказание, а не кумулиране, и проверяващите изрично да отбелязват, че при повторно също нарушение, ще бъде налагана санкция за всеки отделен случай. Днес не са коментирани размерите на санкциите.

БЛС вероятно ще предложи на НЗОК да подпишат анекс за текстове, които не са обвързани с бюджета, каза още д-р Маджаров. Не може да се каже кога ще бъде подписан нов рамков договор, допълни той.

След приемането на бюджета договорните партньори ще обсъждат цените и обемите по новия договор.