Родилното отделение на болницата във Видин може да спре работа. Причината е, че четирима от петимата лекари в него са подали молби за напускане, съобщи Нова телевизия.

По думите акушер-гинеколозите, те са се почувствали обидени заради обвиненията и обществената реакция във връзка с починалото бебе в отделението в края на миналата година. 

Новороденото издъхна на 27 декември, след като два дни по-рано в АГ отделението постъпила майката Цвете Петрова. Раждането е преминало нормално и завършило успешно в 11.45 ч. на 26 декември. Около 6 ч. на 27 декември родителите на новороденото били уведомени, че по-рано състоянието на бебето им се било влошило и лекарите направили опит да възстановят дишането и сърдечната му дейност. Манипулацията се оказала неуспешна и детето починало в 5.30 ч.

Лекарката, която е водила раждането, е в болничен и към този момент не е подала молба за напускане.

"Мотивите им са морални. Свързани са със случая на починало бебе. Те смятат, че морално са ощетени и оклеветени. Поради тази причина смятат да се оттеглят от работа", каза д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ "Св. Петка" - Видин.

"За мен този акт, който те казват, че правят, е чиста вина. Не може лекари, които казват, че нямат нищо общо със случая, просто така да напускат. Искам да разбера защо и как почина моето дете", коментира Цвете Петрова.

"Знам, че има виновни. Искам тези виновни да си признаят, да си поемат последствията и да бъдат истински хора", допълни още тя. 

Причината за смъртта на бебето все още не е ясна. Днес в Акушеро-гинекологичното отделение нямаше лекар. От болницата обясниха, че има такъв, но само на повикване.

В началото на февруари изтичат предизвестията на трима от четиримата подали оставки лекари.