Във всеки областен град да има лаборатория за изследване на кръвни проби за наличие на алкохол. Тази идея развива в интервю за БТА проф. Добрин Свинаров, началник на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница.

По думите му сега тези кръвни проби се изследват само във Военномедицинската академия, във Военноморската болница във Варна и в столичната болница "Св. Анна", заради което резултатите се изготвят много бавно. Полевите тестове, които се използват за откриване на наркотици, трябва да се верифицират, каза още проф. Свинаров. Използването на полевите тестове трябва да бъде само с цел скрининг, а не за взимане на решения или издаване на присъди, допълни експертът.

Снимка: Александровска болница

Изискването за вземане, транспортиране и съхранение на кръв преди изследване за алкохол е от критично значение, за да се получи надежден резултат и аз не съм убеден дали тези правила стриктно се спазват, каза още проф. Свинаров.

"Съществуват много сериозни регулаторни несъстоятелности, които поставят на абсолютно различни платформи държавния и частният сектор. Частният сектор е абсолютно свободен и не подлежи на регулация, което му дава възможност да търгува свободно", посочи още проф. Свинаров.

По думите му в България няма нито една частна или държавна лаборатория, която да е акредитирана по ISO БДС 15189 за сериозен обхват от показатели, които масово се изследват - не само алкохол и наркотици, а хемоглобин, хематокрит, глюкоза, урея, пикочна киселина, липиден профил, чернодробни ензими. Това не е проблем само на лабораториите, това е липса на държавно виждане, на стратегия и политика по този въпрос, допълни проф. Свинаров. По думите му има няколко международни вериги, които са привнесли акредитации на филиалите си в България.

По отношение на тестовете за алкохол в кръвта - те се правят само в три лаборатории - във Военномедицинската академия, във Военноморската болница - Варна и в столичната "Св. Анна". Това е една от причините резултатите да се бавят дълго време, категоричен е професорът.